Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Strateške investicije u tehnološki razvoj i širenje portfelja omogućuju nam položaj za daljnje diktiranje trendova u prehrambenoj industriji 

Predsjednik Uprave Vindije, Nenad Klepač

Nenad Klepač
30. studeni 2023. u 07:54
Nenad Klepač

Tržišne nestabilnosti koje su u 2022. započele ratnim sukobima i globalnim previranjima, prelile su se i u 2023. godinu, koju ćemo uvelike pamtiti po uvođenju eura, nezapamćenoj inflaciji i divljanju cijena u svim tržišnim aspektima, od energenata i sirovina do gotovih proizvoda i usluga raznih vrsta. U prilog tome, pred kraj godine izbila je još jedna velika kriza sa žarištem na bliskom istoku, a koja je također snažno odjeknula na globalnoj razini. Međutim, ranija iskustva pružila su nam značajnu razinu fleksibilnosti te smo na razini Grupe Vindija i u ovoj godini nastavili pozitivan trend poslovnih iskoraka, vodeći se prvenstveno interesom naših kupaca, zaposlenika i zajednice. Stoga ćemo, kada se podvuče crta, 2023. godinu ipak pamtiti upravo u tom kontekstu.

Položaj lidera u domaćoj prehrambenoj industriji ove smo godine dodatno učvrstila trima iznimno važnim potvrdama izvrsnosti. Prvu i najvažniju predstavlja globalno prepoznati certifikat „PROIZVEDENO BEZ UPOTREBE ANTIBIOTIKA“ za piletinu Cekin, kojeg dodjeljuje međunarodno etablirana certifikacijska kuća DNV Adriatica d.o.o. temeljem STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika. Navedeni certifikat ostvarili smo za ukupno 60 proizvoda, od čega 49 proizvoda pripada poznatom asortimanu Piletine Cekin, dok 11 proizvoda pripada asortimanu Cekin Kids, prvoj domaćoj liniji pilećih proizvoda namijenjenoj za zdravu i kvalitetnu prehranu djece. Također, Ministarstvo poljoprivrede nam je među prvim kompanijama u Hrvatskoj dodijelilo certifikat Nacionalnog sustava kvalitete naziva „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za meso peradi, a nedavno smo postali i jedina domaća kompanija koja nosi ovu potvrdu kvalitete i izvornosti za 62 proizvoda iz asortimana mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim što dokazuju iznimnu predanost sljedivosti od polja do stola, ponajbolji domaći primjer suradnje s lokalnim proizvođačima te najviše standarde uzgoja, proizvodnje i logistike, navedeni certifikati također predstavljaju ključan preduvjet otpornosti i konkurentnosti te garanciju kvalitete i u nadolazećim vremenima.

Uz to, poduzeli smo i konkretne mjere u smjeru održivog razvoja i borbe protiv ugljičnog otiska, koji će se u bliskom budućem razdoblju pokazati koracima od kritične važnosti. Obnovljivi izvori energije sve su dostupnija i sve više neophodna alternativa u industriji pa tako na putu dekarbonizacije našeg proizvodnog sustava, uz kontinuiranu implementaciju nužnih koraka s ciljem optimizacije i energetskih ušteda, sustavno provodimo proces opremanja proizvodnih lokacija i distributivnih centara sunčanim elektranama.  Naši timovi za razvoj portfelja, uz naše poslovne partnere, inovativnim konceptualnim i praktičnim rješenjima dodatno umanjuju ugljični otisak naših sadašnjih i budućih proizvoda. Posebno vrijedi istaknuti suradnju s našim strateškim partnerom i dobavljačem – kompanijom Tetra Pak jer smo prvi u Hrvatskoj implementirali plant based pakiranja. Njihova inovativna tehnološka rješenja, certificirane od strane Carbon Trust organizacije, nadopunjuje i ugljično neutralna ambalaža za dio asortimana trajnog mlijeka, biljnih napitaka i sokova. Uz to,  važan novitet vezan je i uz naš proizvod Cekin Gavelino, koji sada dolazi u novom pakiranju bez aluminijske posudice, smanjujući ambalažni otpad za 66 posto i ugljični otisak za više od 50 posto.

U nadolazećoj poslovnoj godini, djelovanje svih subjekata u prehrambenoj industriji i dalje će nedvojbeno diktirati tržišna kretanja, s cijenama energenata, repromaterijala i ostalih sirovina u prvom redu, kao i ostali vanjski faktori koji utječu na sigurnost farmi i proizvodnih kompleksa. Zahvaljujući najvišim standardima sigurnosti, strateškim ulaganjima, pravovremeno osiguranim sredstvima i naposljetku, pomnom osluškivanju zdravstvenih i funkcionalnih afiniteta i potreba kupaca, vjerujemo da ćemo i u nadolazećem vremenu kao domaći prehrambeni lider upravo mi biti ti koji postavljaju industrijske trendove.

New Report

Close