‘Strateška je inicijativa Fine da decentralizira svoj razvoj i jača krajeve u kojima radi’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 16. ožujak 2022. u 22:00
Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović i rektor koprivničkog Sveučilišta Sjever Marin Milković ugovorili suradnju/PD

Agencija i Sveučilište Sjever partneri u razmjeni znanja i integraciji studenata na tržište rada.

Da Financijska agencija (Fina) vodi računa o obrazovanju stručnjaka koji su danas među najtraženijima i koji će danas-sutra i njoj biti neophodan resurs, pokazuje i partnerstvo koje je ugovorila s koprivničkim Sveučilištem Sjever, a tiče se razmjene znanja i tehnologija te suradnje u nastavi i integriranju studenata na tržište rada.

Suradnja dviju institucija će, obavijestili su predsjednik Uprave Fine Dražen Čović i rektor Sjevera Marin Milković, obuhvatiti terensku nastavu i praksu u Fini, oblikovanje zadataka za završne studentske radove, stipendiranje studenata i mogućnost njihovog angažmana na poslovima u Fini preko studentskog servisa.

Partneri će si i međusobno prenositi znanje, a u okviru stručnog studija računarstva i informatike u Koprivnici stasat će i novi naraštaji IT-jevaca potrebnih tamošnjem razvojnom centru, jednom od 10 koje je Agencija otvorila diljem Hrvatske unazad nekoliko godina. Takvi centri služe kao središnje lokalne točke okupljanja IT sektora, navode iz Fine.

”Zadovoljstvo je kad možemo nešto napraviti za naše studente i kad stvarno postoji briga za naše mlade. Mogućnost stipendiranja, stručne prakse, usavršavanja, učenja od eksperata Fine i stvaranja budućih kadrova na obostranu korist je hvalevrijedna.

Financijska agencija pokušava djelovati i u manjim urbanim sredinama, pokrivajući cijelu Hrvatsku. Tako se zadržavaju kadrovi u ovoj regiji i doprinosi se njenom razvoju”, kaže Milković. Čović će naglasiti važnost suradnje s akademskom zajednicom, kakva je ranije ostvarena, primjerice, i u Virovitici, Čakovcu, Splitu, Bjelovaru…

”Naša je strateška inicijativa da vlastiti razvoj decentraliziramo i približimo se mjestima gdje Fina i radi. Nama je interes da razvijamo krajeve u kojima radimo. Želimo podijeliti iskustvo i znanje koje smo stekli razvijajući servise za financijsku industriju i državu.

Želimo omogućiti mladima da se školuju bez velikih troškova u mjestu ili blizu mjesta življenja i da rade na suvremenim alatima i tehnologijama”, poručuje čelnik Fine, ističući da im je naročito bitan tehnološki segment suradnje s visokim školstvom, jer je Fina, kaže, ”prije svega tehnološka kompanija kojoj takvi ljudi trebaju”. 

Svjesna da je na tržištu jagma upravo za IT ekspertima koji imaju komociju birati gdje će raditi pa i postavljati uvjete potencijalnim poslodavcima, Fina je početkom godine krenula u stvaranje modela kako ih privući i zadržati. U tu svrhu je rađen redizajn sustava plaća, koji bi uvažavao složenost posla, dostupnost talenata i sposobnosti pojedinca.

Dobila bi se nova skala platnih razreda i provodilo bodovanje pozicija. Novi sustav plaća odredio bi i varijabilni dio plaće i uveo način mjerenja koji bi poticao visoku učinkovitost i kvalitetu u poslu.

Komentirajte prvi

New Report

Close