Što se to događa u Viru? Evo što su odgovorili na upit burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2020. u 15:35
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

“Stoga se racionalizacija poslovanja kroz, među ostalim, i smanjenje broja radnika udruženih proizvođača, obavlja na razini društva Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Viro tvornice šećera”, ističu iz Vira. 

Viro tvornica šećera u ponedjeljak je na upit Zagrebačke burze oko medijskih napisa o njezinom zatvaranju i otpuštanju radnika, odgovorila kako se racionalizacija poslovanja, među ostalim i smanjenje broja radnika, obavlja na razini tvrtke Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Vira.

Prema pisanju poslovnog tjednika Lider, nakon udruživanja tri šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera početkom 2019. započela je racionalizacija poslovanja grupe, a posljedice će se najviše osjetiti u Virovitici. Šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo 60-tak zaposlenika, piše Lider, navevši i da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti.

Iz Vira u odgovoru Zagrebačkoj burzi navode da su nakon objedinjavanja svih hrvatskih proizvođača šećera, “svi proizvodni kapaciteti, uključujući i ugovore o radu radnika Viro tvornice šećera d.d. prenijeti na novoosnovano trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera d.d. Zagreb”.

“Stoga se racionalizacija poslovanja kroz, među ostalim, i smanjenje broja radnika udruženih proizvođača, obavlja na razini društva Hrvatska industrija šećera, a ne na razini Viro tvornice šećera”, ističu iz Vira.

Što se tiče predstojeće kampanje proizvodnje šećera iz šećerne repe, a s obzirom na ugovorene površine na kojima će se obavljati sjetva šećerne repe, njihov geografski položaj i procjenu količine šećerne repe koja će biti dostupna za preradu, za očekivati je da će se kampanja prerade šećerne repe moći obavljati samo u dva pogona za preradu, locirana u Županji i Osijeku, navode iz Viro tvornice šećera u odgovoru na upit Zagrebačke burze.

Postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera, odnosno tri hrvatske šećerane – Viro Tvornice šećera, Tvornice šećera Osijek i županjske Sladorane dovršen je krajem listopada prošle godine.

Objedinjavanje je izvršeno kroz udruživanje proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva i prijenos proizvodne imovine triju hrvatskih šećerana na trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera. U novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek drži 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da li se neko pita zašto je bivši ministar Tolušić omogućio 60 miliona kuna privatnoj firmi a koja je i onako otpustila radnike.

Nije to preko leđa, otpremnina radnicima i racionalizacija poslovanja društvu

Bas ga znaju racionalizirati preko ledja 120 radnika.

New Report

Close