Startasice se proizvode ručno – svaka je gotovo unikat

Autor: Poslovni.hr , 29. veljača 2016. u 10:01
Foto: Goran Ferbezar / Pixse

Vrhunac popularnosti doživjele su 1987. kada su bile službena obuća Univerzijade.

Kada su već davne 1976. dizajneri Borova počeli proizvoditi tenisice Startas, nisu ni sanjali da će trajati gotovo 40 godina i da će se proizvesti deseci milijuna pari. Uz borosane, startasice su najpoznatiji brend vukovarske tvornice u bivšoj Jugoslaviji, piše HRT

Izvorno zamišljene za igranje stolnog tenisa, startasice su ubrzo postale modni hit. U vrijeme kada smo žudjeli za odjećom sa zapada, bile su jedan od rijetkih domaćih brendova koje smo nosili bez komleksa siromašnog istoka. U kasnim osamdesetima prodavalo se oko 5 milijuna pari na godinu. 

Vrhunac popularnosti doživjele su 1987. kada su bile službena obuća Univerzijade. Na ceremoniji otvaranja nosili su ih svi sudionici. Perica Bukić tada je bio član naše vaterpolske reprezentacije. A onda je došao rat. Borovo je zapaljeno, proizvodnja je stala. 

Startasice se ponovno proizvode od 2007. godine. No svijet je drukčiji pa valja pronaći novi put i novo tržište. U Borovu postaju svjesni da zaostala proizvodnja više nije mana, već prednost. U globaliziranom svijetu, u kojem se ne zna gdje se proizvod dizajnira, a gdje proizvodi, Borovo može postati brend. Dizajnerica Iva Ćurković s timom tvornice stvara novu priču. Prava vrijednost ovog proizvoda je da je od dizajna, od ideje do gotovog proizvoda, gotovo svih sirovina, sve radimo u Vukovaru, kaže Ćurković. 

Svaki dio proizvodnje obavlja se ručno. Svaka startasica gotovo je unikat. Serije su male, dizajn maštovit, kombinacije brojne. U Borovu se uzdaju u još jednu prednost startasica – prirodni materijali. Dokaz za to je pečenje na 150 stupnjeva Celzijevih oko 60 minuta. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Uspoređivati 1987 kada si gotovo imao monopol na tržištu i ovo vrijeme je nemoguće, samo još nedostaje da se pojavi i sportska marka YASSA. Bojim se da od Startasica neće biti ništa, bolje da to shvate na vrijeme.

Startasice se proizvode ručno – svaka je gotovo unikat.
Zato Borovo ide dobro. Što više ručnog rada, to brža propast!

New Report

Close