Starta upis dionica Petrokemije, samo Janaf otkrio karte

Autor: Marija Brnić , 13. ožujak 2024. u 07:06
Čelnik Janafa Stjepan Adanić otkrio je da će tvrtka u Petrokemiju uplatiti oko 2,8 milijuna eura/S. B. Babić/PIXSELL

Upisnice će dioničari, koji imaju poziv za sudjelovanje, a to su većinski vlasnik Yildirim i četiri državna dioničara, predavati izravno u tvrtki ili preporučenom poštom, a zadnji rok je do kraja 21. travnja.

U Petrokemiji danas započinju primati Upisnice dionica za novo izdanje kojim će se značajno povećati temeljni kapital tvrtke.

Upisnice će dioničari, koji imaju poziv za sudjelovanje, a to su većinski vlasnik Yildirim i četiri državna dioničara, predavati izravno u tvrtki ili preporučenom poštom, a zadnji rok je do kraja 21. travnja.

Rok za uplate upisanih dionica je idućih sedam dana, dakle, najkasnije do kraja 28. travnja. Tada će napokon biti jasna i konačna dioničarska struktura kutinske tvrtke, u kojoj su svi dioničari izrazili namjeru sudjelovanja, ali je i dalje strogo čuvana tajna s koliko novca svaki od njih kani ući u dokapitalizaciju.

Izuzetak je Janaf, koji kotira na ZSE, te je objavio da će svojim dioničarima predložiti sudjelovanje s 2,838 milijuna eura.

Janaf u Petrokemiji trenutno ima pet milijuna dionica čija je pojedinačna cijena jedan euro. Ukupan temeljni kapital od 55 milijuna eura Uprava Petrokemije predlaže podići za najmanje 70 milijuna eura, a najviše za 140 milijuna.

Država, koja uz Janaf sudjeluje u vlasničkoj strukturi Petrokemije još preko Plinacroa, Fonda za financiranje razgradnje NEK i CERP-a, ukupno drži 45,17 posto dionica, a cilj joj je da nakon dokapitalizacije, u kojoj bi Yildirim donio više novca, zadrži kontrolni paket.

Pravilima o alokaciji svakom ulagatelju jamči se upis dionica do omjera kojega sada posjeduje, a upišu li veći iznos nego je predviđeno, Uprava Petrokemije odlučit će koji broj dionica će alocirati pojedinom ulagatelju, vodeći računa, među ostalim, o dugoročnim planovima investitora i budućem poslovanju, kao i veličini ulagatelja u industriji proizvodnje gnojiva. Drugim riječima, prednost će se u takvom slučaju davati Yildirimu.

Komentirajte prvi

New Report

Close