Stanovi za mlade obitelji koje traže mirnu četvrt

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2010. u 22:00

Posebnost projekta u zagrebačkoj Harambašićevoj ulici je što u sklopu objekta neće biti caffe barova ili drugih poslovnih prostora koji bi stvarali buku

Stipić grupa započela je građenje svog prvog stambenog objekta koji samostalno razvijaju i grade. Radi se o isključivo stambenoj zgradi u zagrebačkoj Harambašićevoj ulici, u širem središtu grada. Objekt od prizemlja i pet etaža imat će ukupno 148 stanova koji će biti useljivi u prosincu sljedeće godine. Stipić grupa je započela svoj razvoj prodajom opreme za interijere, te se samo jedan dio tvrtke bavio građenjem, ali za druge investitore.

Suradnja sa Splitskom bankom
U posljednjih par godina, interijeri su postali samo jedan važni dio grupe, a razvile su se posebne tvrtke za građenje, te za razvoj projekata. U projektu Harambašićeva su odlučili iskoristiti komplementarnost svojih djelatnosti upravo kroz visokokvalitetnu opremu stanova.“Odrekli smo se svoje marže za opremu kako bi se prilagodili tržištu i ponudili viši standard po prihvatljivim cijenama stanova” kaže Sven Müller, član uprave Stipić grupe. Investicija u građenje iznosi 10 milijuna eura, a cijela zgrada i stanovi trebali bi biti prilagođeni mirnom životu za mlade obitelji. Ulica u kojoj se gradi je slijepa, u blizini je park, škola i javni prijevoz. Stanovi su veličine od 26 do 114 četvornih metara, dok je prosjek oko 55 četvornih metara. Većina, odnosno čak 71 stan je dvosoban, 40 je trosobnih, 22 četverosobna, 12 jednosobnih i tri su peterosobna. Cijena četvornog metra je od 2350 do 2550 eura, a sukladno novom trendu na tržištu, cijena četvornog metra nije fiksna za svaki stan. Stoga će svaki stan imati drugačiju cijenu, zavisno od svoje kvadrature, kata na kojem se nalazi te položaja u zgradi. Cijela zgrada bit će niskoenergetska tako da će budućim stanarima troškovi za režije biti ispodprosječni. Ukupno 156 mjesta parkirališnih mjesta bit će osigurano u dvije podzemne etaže zgrade. Neobičnost je i da ovaj objekt neće imati u prizemlju caffe barove ili neke druge poslovne prostore koji će dodatno privlačiti promet i stvarati buku. “Mogli smo graditi i poslovne prostore, što je uobičajeno za ovakve projekte, a i takvoj smo urbanističkoj zoni. Ipak smo od toga odustali jer smo odlučili stanarima osigurati što veći mir” objašnjava Müller. Harambašićeva je jedan od zaista rijetkih, novih stambenih projekata u Zagrebu za koje se investitor odlučio, a da nije bio primoran zbog već započetih radova. U Zagrebu je još uvijek tisuće neprodanih stanova na tržištu, a cijene se polako, ali konstantno spuštaju, pa je posljednji prosjek iznosio oko 1900 eura. U takvoj situaciji su i banke nespremne na financiranje novih stanova, ali ovaj projekt je podržala Splitska banka. Müller kaže da vjeruju kako je njihov novi koncept prepoznat. Ono što je uračunato u cijenu i nalazi se u osnovnoj opremi su, među ostalim i aluminijsko drvena stolarija koja osigurava nisku potrošnju, hidromasažne kade, hrastov parket, sanitarija Catalano i keramika Florim. “Vjerujemo da kvalitetni stanovi uvijek imaju kupce na tržištu, pa čak i u ovo doba krize. Zasad nam je rezervirano već 60-ak stanova” zaključuje Müller.

Grade i starački dom
Iako je Harambašićeva tek prvi samostalni, developerski projekt Stipić grupe, već u pripremi imaju četiri nova projekta. Najzanimljivi je izgradnja doma za starijie i nemoćne osobe nedaleko od središta Zagreba. Iako postojeći domovi u Zagrebu ne mogu primiti oko 18 tisuća osoba koje su na čekanju, developeri se još nisu odlučili za takvu gradnju. Dom Stipić grupe imao bi kategorizaciju pet zvjezdica i smatraju da će imati dobar odziv na tržištu. U Zagrebu spremaju i izgradnju jedne poslovne zgrade, a u pripremi su projekti u Splitu i Sarajevu.
(pd)




Komentirajte prvi

New Report

Close