Standard & Poor’s povećao kreditni rejting HEP-a

Autor: Ana Blašković , 25. srpanj 2022. u 22:00
Rejting je povećan sa razine BBB- na BBB uz stabilnu prognozu kretanja/L. Domitrović/PIXSELL

Korekcija rejtinga prema gore posljedica je poboljšanja ocjene vjerodostojnosti države na razinu BBB+ sa stabilnim izgledima.

Rejting agencija Standard & Poor’s povećala je dugoročni rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) s razine BBB- na razinu BBB uz stabilnu prognozu kretanja rejtinga, izvijestila je u ponedjeljak državna energetska kompanija. Korekcija rejtinga prema gore posljedica je poboljšanja ocjene vjerodostojnosti države na razinu BBB+ sa stabilnim izgledima.

Američki Standard & Poor’s, jedan iz “velike trojke”, ocjenjuje da je povećan kapacitet Vlade Republike Hrvatske za potporu HEP-u u slučaju potrebe, kao i da stabilni izgledi kretanja ocjene rejtinga odražavaju očekivanje da će kreditna kvaliteta tvrtke ostati razmjerna BBB- samostalnom kreditnom profilu.

Nakon službene potvrde da Hrvatska od 1. siječnja iduće godine ulazi u eurozonu, S&P je povećao 14. srpnja dugoročni i kratkoročni rejting Hrvatske na ‘BBB+/A-2’, uz stabilne prognoze. Ulazak pod kišobran eura agencija smatra korisnim za gospodarstvo očekujući njegov daljnji rast.

Agencija očekuje da će inflacija ove godine iznositi 8 posto, a BDP porasti 3,5 posto (umjesto ranije prognoziranih 2,5 posto) zbog rasta ekonomije u prvih šest mjeseci i naznaka snažne turističke sezone, a u 2023. očekuje da će rast prikočiti na 2,5 posto. U srednjem roku ekonomija ima solidne izglede rasta zahvaljujući sredstvima EU te oporavka turizma.

Osim S&P-a, i Moody’s je povećao kreditni rejting HEP-a sa razine Ba1 na razinu Baa2 uz stabilne izglede. Moody’s je istaknuo da rejtinzi HEP-a više nisu ograničeni na prethodnu razinu Ba1 nakon povećanja državnog rejtinga, a s obzirom na dosadašnje rezultate tvrtke u pogledu snažnog samostalnog kreditnog profila.

Komentirajte prvi

New Report

Close