‘Srijeda će biti dan koji će označiti kraj za Uljanik’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2020. u 16:32
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić navela je u utorak poslijepodne u priopćenju za javnost da će srijeda biti dan koji će po svemu sudeći označiti kraj za Uljanik, kraj nadi u pulski brodograđevni opstanak i, kako je istaknula, “kraj obmanana u režiji državnih čelnika”.

Naime, ističe Cvitić, jasno je da će Skupština vjerovnika sutra donijeti odluku da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje Uljanika.

"Kako država, po svemu sudeći, nema namjeru dati garancije za nastavak proizvodnje, sigurno neće biti prihvaćen prijedlog odluke stečajne upraviteljice o revitalizaciji i opstanku brodograđevne djelatnosti u Puli kroz novo poduzeće. Za nekoliko sati bit će vrlo jasno da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat svojim brojnim izjavama posljednju godinu i pol dana zapravo obmanjivali javnost i radnike", poručuje Cvitić.

Ističe da su "Plenković i Horvat namjerno odugovlačili objavu konačne odluke dok ne prođu predsjednički izbori".

 "Zašto su smijenili bivšega stečajnog upravitelja, zašto su dali zadatak Mariji Ružić znajući da neće prihvatiti nikakav plan oživljavanja brodogradnje? Očito sve da bi se ljudima zamazalo oči prije predsjedničkih izbora", ocjenjuje Cvitić i dodaje kako će oni ostati zapamćeni kao grobari Uljanika, a i cjelokupne brodogradnje, glasnici deindustrijalizacije Hrvatske, a posebno Istre.

"U Istri će egzistirati samo trgovine i turizam, to jest uslužne djelatnosti. Čiji je to interes? Sigurno nije interes Hrvatske, njezinoga gospodarstva, njezinih građana i radnika, njezine suverene i samostalne budućnosti na koju istaknuto priseže predsjednik Vlade", zaključuje predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Po njezinu mišljenju, likvidacija Uljanika, bez mogućnosti revitalizacije brodogradnje kroz Uljanik brodogradilište 1856, povlači za sobom i ostala Uljanikova društva koja su, doduše, u stečaju, ali ipak rade i daju šansu.

"Osim toga u pitanje opstanka dovedena su i druga društva koja na prostoru Uljanika godinama rade kao potkoncesionari. Kome je namijenjen prostor Uljanika? Je li ga zapravo trebalo ugasiti? Ako jest, onda je to trebalo reći javno i glasno i preuzeti odgovornost za takve odluke, ali odgovornost je imenica nepoznata našim političkim čelnicima", ističe Cvitić.

Dodaje kako nikoga ne bi iznenadilo da se na ročištu ponovno ne donese nikakva odluka, "da se odgodi zabijanje posljednjeg čavla, možda dok ne prođu parlamentarni izbori".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa svi radnici se mogu bez problema prebaciti u 3.maj ili viktor lenac…

New Report

Close