Sporna imovina i dalje prepreka ulaganjima u bivšu Dinu

Autor: Suzana Varošanec , 12. lipanj 2022. u 10:00
Iz Polymersa navode da su u postupku razvoja i revitalizacije kompleksa Adria Polymers /B. Ščitar/PIXSELL

Adria Polymers, vlasnik većine nekretnina, traži dogovor s državom oko javnog vodnog dobra.

Stečajni postupak omišaljskog dužnika Dina Petrokemija, iako zaključen prije nekoliko godina, iza sebe je ostavio “rep” u vidu imovine, ali i moguće sporove protiv države. Interes za stjecanje nikad nije bio sporan niti je manjkao, a danas ga iskazuje tvrtka Adria Polymers, vlasnik većine nekretnina bivšeg tvorničkog kompleksa Dina.

Industrijski i energetski projekti
I dalje je najveći stečajni i razlučni vjerovnik kao hrvatsko društvo čiji je 100-postotni vlasnik zagrebački Gasfin Investment. No, u vlasništvu je njemačke tvrtke Gasfin Technology, dok je stvarni vlasnik poduzetnik Vladimir Puklavec, inače njemački državljanin, što je upisano u Registru stvarnih vlasnika Ministarstva financija.

Na lokaciji Dine Polymers planira svoje projekte iz područja industrije i energetike o čemu će očito trebati razgovarati s predstavnicima države, jer bez toga projekti se neće moći u planiranom roku realizirati.

Naime, kao razlučni vjerovnik prijebojem prava Polymers je stekao oko 150.000 m2 Dininog kompleksa, no istodobno nije uspio u cijelosti postati vlasnik svih tamošnjih nekretnina, što je, čini se, dodatna prepreka velikoj investiciji. Razlog?

Država je praktički blokirala kompletnu stečajnu akviziciju jer su za preostali dio imovine – vodni kanali, livade i ceste – aktivni bili sudski postupci između države i stečajnog dužnika u pogledu njihova statusa.

Dužnik je smatrao da je imovina na koju su upisane brojne hipoteke, među ostalima i u korist države te HBOR-a, raspoloživa za prodaju u sustavu e-dražbe koju vodi Fina po stečajnim pravilima, dok je država bila i ostala na stajalištu da je posrijedi javno vodno dobro.

Tako se prodaja tada nije mogla oglasiti, no iako je u međuvremenu država ovu sudsku bitku izgubila, stečajni sud do daljnjega po svemu sudeći ima vezane ruke.

Država inzistira na statusu javnog vodnog dobra, a iskusna stečajna upraviteljica Marija Ružić pojasnila nam je što slijedi te da je odluka na skupštini vjerovnika. Nju očito nije jednostavno donijeti jer Polymers kao najveći vjerovnik ima glavnu riječ u stečaju, ali je bez koordinacije s državom to nemoguće.

Odgoda do 20. srpnja
Kako navodi Ružić, odlučivanje o daljnjem postupanju dužnika u odnosu na opetovani zahtjev Ministarstva gospodarstva da neunovčena stečajna masa dobije status javnog vodnog dobra, rješenjem suda je odgođeno do 20. srpnja, a Polymers koji je zainteresiran za kupnju tog zemljišta, pokušat će do tada razgovarati s Ministarstvom te obavijestiti sud o tijeku razgovora.

Ako se dogovor ne postigne, sa sigurnošću se može najaviti pravna bitka kroz upravne i sudske postupci što znači nekoliko godina parničenja, tako da stečaj Dine može trajati još godinama. Iz Polymersa navode da su u postupku razvoja i revitalizacije kompleksa Adria Polymers u skladu s njegovom industrijskom namjenom.

Nakon stjecanja, tvrde, biti će moguće pokrenuti postupak donošenja Urbanističkog plana uređenja UPU-3 Omišalj, koji je neophodan za razvoj industrijskih i energetskih projekata na toj lokaciji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close