Spasonosna prodaja zemljišta

Autor: Marija Brnić , 23. listopad 2012. u 10:43
Staklenici nadomak Zračnoj luci Split/PIX

Za opstanak i razvoj tvrtke i dalje je nužno naći investitora koji će donijeti novi potencijal i tržišta.

U srijedu bi se u Kaštelanskim staklenicima trebao okončati proces prodaje 48.000 četvornih metara zemljišta nadomak Zračnoj luci Split, koja je, kako se i očekivalo, jedina na javni natječaj završen prošloga tjedna dostavila ponudu.

Na potezu banke

Detalji ponude još nisu poznati, no u Kaštelima očekuju da se prodajom zemljišta za traženih 48,2 milijuna kuna, uz rješavanje duga prema Poreznoj upravi koji je u postupku tehničke provedbe, i to prepuštanjem 93.000 četvornih metara zemljišta državi za zatvaranje obveza u visini 47 milijuna kuna, Staklenici konačno izvlače iz predstečajnoga gliba. Zračnoj luci Split u obrocima bi po postavljenim propozicijama bilo omogućeno plaćanje cijene za zemljište, a tim će se sredstvima Staklenicima omogućiti zatvaranje obveza prema radnicima, dobavljačima i ostalim vjerovnicima. Rješavanje obveza s pojedinim bankama pak Staklenici namjeravaju postići i reprogramom. Radnicima, kojih je oko 150, tvrtka duguje 6,5 milijuna kuna i prema dogovoru postignutom između sindikata i Uprave oni bi trebali biti prioritet u namirenju, čime bi ujedno bili uklonjeni i temelji za zahtjev za pokretanje stečaja, koji je grupa radnika ljetos pokrenula.  "Optimizam da ovaj tjedan počinje spašavanje tvrtke u samim Staklenicima nalaze u činjenici da su radnicima u petak isplaćene dvije pune, bruto plaće, što je prvi put od rujna prošle godine otkada traju problemi s isplatom plaća, a isplaćeni su im i putni troškovi za sedam mjeseci", kaže regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Ivan Blažević. No vjetar u leđa koji će kaštelanski proizvođač povrća dobiti ovom fazom restrukturiranja imat će, ističe Blažević, efekta samo ako uslijedi hitna privatizacija. Zasad nema apsolutno nikakvih naznaka je li prodaja te tvrtke u planu Državnog ureda za upravljenje državnom imovinom i Agencije za upravljanje državnom imovinom u čijem je portfelju 85,34 posto dionica Kaštelanskih staklenika, no od vlasnika će sindikati tražiti da se takav postupak inicira već ove jeseni. Postupkom prodaje zemljišta splitskoj zračnoj luci omogućila bi se jesenska sjetva salate u Staklenicima, što će po procjenama Kaštelana stvoriti temelje za preživljavanje i poslovanje tijekom zimskih mjeseci. Međutim, za ozbiljan opstanak i razvoj tvrtke nužno je naći investitora koji će donijeti nov potencijal i tržišta za Staklenike. 

Lakša privatizacija

Dosadašnji pokušaji privatizacije tvrtke, smatraju u Kaštelima, nisu imali potencijala upravo zbog velikog zemljišta i njegova neriješenog statusa, no sada je tvrtka rasterećena tog pitanja, a sa sređenim obvezama Kaštelanski staklenici nadaju se da bi mogli naći kupca. Prije godinu i pol, kada je proveden neuspješan pokušaj prodaje, kao potencijalne investitore za Staklenike navodilo se poduzetnika Luku Rajića te koncern Agrokor Ivice Todorića, za koji se u Kaštelima i danas nadaju da ih ima u vidu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

vi se šalite s ovim člankom???
posijat ce da bi opet stvorili gubitak od 20 milijuna?
dajte istrazite bar malo [emo_vrtimise]

New Report

Close