Solari na objektima Valamara najveći ESCO projekt zasad u nas

Autor: Suzana Varošanec , 20. prosinac 2021. u 22:00
EO.N Solar je na krovove 26 hotela i kampova duž Jadrana postavio solarne elektrane/PD

Vrijednost projekta nije javno objavljena, ali iz Valamara potvrđuju da će svakako nastaviti s ulaganjima u održivost, zelene tehnologije i OIE.

Pušten je u pogon najveći projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu, ujedno prvi veliki projekt u nas po ESCO modelu financiranja, realiziran kroz suradnju vodeće turističke kompanije Valamar i E.ON Solara, lidera na našem tržištu za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana, sastavnice grupe E.ON Hrvatska.

Solari su postavljeni na 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale Jadrana pokrit će oko 5% potrošnje energije Valamara. Vrijednost projekta nije javno objavljena, ali iz Valamara potvrđuju da će svakako nastaviti s ulaganjima u održivost, zelene tehnologije i OIE, u čemu im se E.ON, kažu, pokazao kao izuzetno kvalitetan strateški partner.

Posebnost ovog modela financiranja sastoji se u tome da E.ON financira elektranu i njen je vlasnik određeni period nakon čega elektrana prelazi u vlasništvo kupca.

Tako investitor ne mora ulagati vlastita sredstva u energetiku, već može koristiti sredstva za investiciju u razvoj poslovanja. Također, cijena tijekom trajanja tog ugovora je fiksna čime se osigurava stabilnost i kontinuitet troškova energije, navode iz E.ON-a.

Prvi je to primjer E.ON-ove suradnje na OIE s hotelskim tvrtkama u RH. Očekuju da će krenuti s drugom fazom ovog projekta s Valamarom, a već razvijaju slične projekte i s drugim hotelskim kućama gdje očekuju još takvih ugovora jer su projekti, tvrde, već u pripremi.

U zadnjih 5 godina Valamar je uložio više od 400 milijuna kuna u održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

U perspektivi ih čeka i hvarski projekt izgradnje prvog eko ljetovališta Valamara koje će se zvati Nature resort čija realizacija u dvije faze kreće 2022. 

Komentirajte prvi

New Report

Close