Službeni izlazak iz PSN-a Spačva dočekuje u jeku korona krize, no s punim kapacitetima rada i 850 sačuvanih radnih mjesta

Autor: Suzana Varošanec , 12. svibanj 2020. u 12:14
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U očekivanju kupaca zbog preuzimanja proizvoda kojima je u proteklom razdoblju vinkovačka tvrtka punila skladišta još ne razmišljaju o rebalansu plana prihoda od prodaje.

Drvna industrija Spačva s odavno isplaćenim obvezama iz predstečajne nagodbe svoj status upravo službeno rješava, otklanjajući time bitnu prepreku zbog koje nije uspijevala u proteklom razdoblju kvalificirati se kao natjecatelj kod dijela zanimljivih javnih natječaja. Riječ je o konačnom raspletu, odnosno uskoro i službenom izlasku vinkovačke tvrtke iz predstečajne nagodbe.

Već duže vrijeme Spačva je na korak je od toga: sve obveze prema predstečajnim vjerovnicima tvrtka je ispunila još krajem 2018., no u travnju, praktički u jeku korona krize, kad je zatražila brisanje zabilježbe o odobrenoj nagodbi, brzom reakcijom nadležnih na Trgovačkom sudu u Osijeku, ostvarila je za poslovanje i ovaj novi, važni iskorak. Posrijedi je trenutačno prvostupanjska odluka po kojoj slijedi ishod koji će uskoro biti vidljiv u sudskom registru, kako bi u bitnoj rubrici, umjesto odobrene predstečajne nagodbe u opisu statusa stajalo da je Spačva subjekt – bez postupka.

TS u Osijeku, na prijedlog predsjednika Uprave Spačve Josipa Faletara koji je početkom svibnja usvojen, dakle ekspresno postupajući, tamošnjem sudskom registru naložio je brisanje zabilježbe o odobravanju sklopljene PSN nad dužnikom (takvo rješenje doneseno je sredinom 2013.). Prijedlog tvrtke poduprijet dokazima, među kojima i revizorskim nalazom i mišljenjem ovlaštenog revizora, usvojen je kako se u obrazloženju odluke navodi, jer dostavljeni dokazi u spis ukazuju da je dužnik ispunio obaveze iz PSN.

“Očekujemo skori službeni izlazak iz predstečajne nagodbe”, kaže Faletar.

To znači da će na javnim natječajima kao ponuđač Spačva ubuduće biti lišena utega u vidu manjka formalnog dokaza da je PSN završila na temelju navedene zabilježbe u sudskom registru, na čemu dio naručitelja inzistira unatoč tumačenju Ministarstva financija da je ključni element ispunjenje obveza.

“Ovo je “točka na i” te potvrda da se možemo okrenuti razvoju. Od kad je počela epidemija izazvana korona virusom nismo otpuštali radnike i u organizaciji nastavka proizvodnje prema preporukama Civilnog stožera RH nismo imali nijednog zaraženog radnika. No, ako bi situacija s koronom potrajala duže, imamo plan koji je potaknut Vladinim mjerama kojima smo uspješno sačuvali sva radna mjesta. Naime, kako zapošljavamo 850 ljudi u punom obujmu je održana naša proizvodnja, rezultat čega su danas dobro napunjeni i iskorišteni kapaciteti naših skladišta, zbog čega ćemo biti u velikoj prednosti čak i u slučaju tržišnog plasmana eventualno zanimljivih proizvoda drugih proizvođača, jer ćemo na upite I narudžbe kupaca moći odgovoriti puno brže”, pojašnjava Faletar.

U odnosu na tvrtkine dionike ova dobra vijest o otvaranju nove perspektive koincidira s najavama aktiviranja njihova prva dva tržišta prema pokazateljima strukture prihoda. Radi se o tržištima na kojima je Spačva tijekom prošle godine realizirala 31% prihoda od prodaje – to su Italija (22%) I Francuska (9%) koja je na drugoj poziciji 2019. zamijenila Njemačku. Kako kreće njihov oporavak, sa zanimanjem se prate informacije o jučerašnjem stavljaju u redovne okvire funkcioniranja proizvodnje i prodaje u Francuskoj, dok je prošlog tjedna na isti način pokrenuta Italija, te prema pojašnjenju našeg sugovornika za to imaju vrlo bitan razlog.

“Kako se kupci raspituju za uvjete uskoro ih očekujemo zbog preuzimanja proizvoda kojima smo u proteklom razdoblju punili naša skladišta”, ističe Faletar.

Više je administrativnih čimbenika utjecalo na nastavak normalnog funkcioniranja ovog proizvođača. U prvom redu rasterećeniji je po osnovi mjere odgode plaćanja sirovine sa 60 na 100 dana prema odluci Hrvatskih šuma, kao i zbog mogućnosti korištenja u njihovom slučaju tromjesečne isplate državne potpore za plaće, uz uvjet da se sačuvaju radna mjesta. A kako Faletar navodi, bez navedenih mjera ne bi se moglo izbjeći značajno smanjenje broja radnika kao I obujma proizvodnje.

Uz duže rokove plaćanja sirovine te potpore za očuvanje radnih mjesta i mjeru odgodu plaćanja poreza I doprinosa, Spačva je još zatražila I kratkoročni kredit za likvidnost. Kao mogućnost predviđen je za velike tvrtke iz drvne industrije posredstvom Ministarstva poljoprivrede, a realizira se preko HBOR-a i poslovne banke. Riječ je o iznosu većem od 25 milijuna kuna, no za kredit se još čeka odobrenje. Također traže i moratorij u trajanju šest mjeseci na postojeće kredite. U ožujku je prihod tvrtke pao za 25%, a u travnju čak za 50%, no Uprava se sada nada pozitivnim korekcijama. Za ovu godinu su planirali iznos od 253 milijuna kuna prihoda od prodaje, dok je lanjsko ostvarenje bilo 242 milijuna kuna.

“Već je vidljivo da se taj plan teško može ostvariti. Međutim, rebalans ćemo napraviti po završetku prvog polugodišta kad ćemo imati na raspolaganju sve važne informacije s naših tržišta. Važno je ove godine preživjeti – sačuvati kupce i tržište, da bi se sljedeće godine mogli vratiti u uobičajeni ritam i razine prodaje”, zaključuje Faletar.

Komentirajte prvi

New Report

Close