Slovaci koji se bave obnovljivim izvorima zagrizli za Brodarski

Autor: Marija Brnić , 08. travanj 2021. u 07:13
Direktor Instituta Igor Tripković i predstavnica radnika Marta Pedišić Buča/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Zabilježbu na nekretnine u Novom Zagrebu upisala tvrtka SE Constructions iz Ogulina iza koje stoje Slovaci.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na zadnjoj sjednici prošlog mjeseca smijenilo je četiri člana Nadzornog odbora Brodarskog instituta, pred kojima je bilo još nešto više od godinu dana mandata.

Istodobno je pribavljena i procjena vrijednosti tvrtke, za koju je putem javnog natječaja CERP angažirao BDO Savjetovanje i Agram Brokere.

Iz ove dvije informacije vidljivo je da se za ovu tvrtku iz državnog portfelja, poznatoj nažalost ponajprije zbog toga što je na meti lovaca na atraktivne nekretnine u Zagrebu, kao i zbog toga što se svakih godinu dana bori s blokadom i spašavanjem od stečaja, konačno počinje pripremati neko rješenje za oživljavanje ove tvrtke.

Zadržavanje glavnog posla

Godinama već traje izrada programa restrukturiranja, no kako je Brodarski institut bio pod nadležnošću više ministarstava koja su imala različite stavove i nisu se uspijevala usuglasiti oko budućnosti i razvoja Instituta (ministarstva znanosti i kulture, obrane i gospodarstva, a potom i državne imovine), nije bilo suglasja oko modela koji je vodstvu tvrtke stalno vraćan na doradu.

Sad u Nadzorni odbor ulaze po dva predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (Martina Horvatić i Hrvoje Ćosić), te CERP-a (Gabrijela Mršić i Zvonko Rac).

Direktor Brodarskog instituta Igor Tripković u listopadu prošle godine, kada je tvrtki treći put u tri godine deblokiran račun, potvrdio je medijima kako je spas pronađen zahvaljujući pozajmici partnera. Pozajmica je bila vrijedna 3,5 milijuna eura, no s imenom partnera tada nije želio izlaziti u javnost.

42

zaposlena u tvrtki kojoj je račun već treći put u tri godine blokiran

Ime je ipak dostupno, i to iz zemljišnih knjiga, gdje je vidljivo da je na spomenuti iznos pozajmice zabilježbu na vrijedne nekretnine Brodarskog instituta u Novom Zagrebu upisala tvrtka SE Constructions iz Ogulina, čiji je osnivač Ladislav Eliáš iz Slovačke.

Riječ je o tvrtki osnovanoj prošlog ljeta u kolovozu, a kojoj je u sudskom registru kao primarna djelatnost upisana gradnja stambenih i nestambenih zgrada. Tripković ističe kako je to jedna od njihovih djelatnosti, te da je riječ o tvrtki iza koje stoji velika slovačka grupacija čija su glavna djelatnost obnovljivi izvori energije.

Upravo u suradnji na njihovim tehnološkim rješenjima u Brodarskom Tripković vidi i potencijal za razvoj Instituta, uz zadržavanje svojega glavnog posla – pomorske tehnologije.

Na upit o tom potencijalnom partneru za Brodarski institut, u CERP-u su odgovorili kako dosad nisu uspostavili kontakt i razgovarali o njihovom interesu, no potvrdili su da se spomenuti slovački investitor provlači kroz program restrukturiranja koji izrađuje vodstvo Brodarskog instituta.

Razlogom zbog kojih taj program još uvijek nije prihvaćen u CERP-u navode kako njegova priprema nije u skladu s pravilnikom o izradi programa restrukturiranja.

Postoji više opcija

Tripković, pak, kaže kako postoji više opcija za restrukturiranje, među kojima su i pregovori sa strateškim partnerom i klasična privatizacija.

Tvrdi i da ima više zainteresiranih potencijalnih partnera, te da će na CERP-u, koji je sada preuzeo skupštinu, biti i glavna uloga u svim daljnjim postupcima vezanima uz Brodarski institut.

Jedna od opcija koju se godinama guralo bila je da se Brodarski institut makne od brodogradnje i pretvori u Tehnički institut Hrvatske, koji bi bio u funkciji cijeloga domaćeg gospodarstva i znanosti pa da postane i institut NATO-a, s obzirom na iskustvo u provođenju istraživanja na području vojne tehnologije, što je u doba Domovinskog rata bila njegova glavna aktivnost.

Oko razmatranja tog modela, međutim, dosad nije bilo konsenzusa na državnoj razini i to nije razmatrano kao ozbiljna mogućnost, kao što nije bilo suglasja niti oko drugih rješenja.

Ostajalo je samo privremeno gašenje vatre kada Fina po službenoj dužnosti pokreće otvaranje stečajnog postupka. I sada je poslovni račun ove tvrtke u kojoj je ostalo 42 zaposlenih u blokadi.

Upravo radi veće aktivnosti prema rješavanju slučaja u CERP-u tvrde da su i pristupili izvanrednoj smjeni predstavnika u NO-u Brodarskog instituta, a novi nadzornici imaju zadatak hitno provesti detaljan uvid i poduzeti veći angažman oko pripreme restrukturiranja tvrtke.

Sama izrada procjene vrijednosti tvrtke za koju su angažirani “vanjski” stručnjaci omogućit će dobivanje referentne vrijednosti prema kojoj će se usmjeravati sve daljnje odluke. Na upit što je izgledno rješenje za Brodarski institut, u CERP-u samo kratko zaključuju – “Svi scenariji su otvoreni”.

Komentirajte prvi

New Report

Close