Skupština Petrokemije izglasala dokapitalizaciju

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2013. u 15:54
Josip Jagušt, predsjednik Uprave Petrokemije (Davor Puklavec/PIXSELL)

Glavna skupština Petrokemije na današnjoj je sjednici prihvatila odluke o smanjenju temeljnog kapitala.

Glavna skupština Petrokemije donijela je odluku o povećanju temeljnog kapitala za maksimalnih 187 milijuna kuna, nakon toga slijedi traženje strateškog partnera. Također je na temelju prethodnog prodtuprijedloga Agencije za upravljanje državnom imovinom donijela odluku kojom se svakom stjecatelju prilikom povećanja temeljnog kapitala odobrava stjecanje dionica s pravom glasa ulozima u novcu bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. 

Josip Jagušt, predsjednik Uprave Petrokemije, komentirao je za Lider napise da ga se želi smijeniti s čelnog mjesta zato što je bio protiv dokapitalizacije. "Naprotiv, uvijek sam se zalagao za dokapitalizaciju, restrukturiranje i strateškog partnera. Očito je da se oko Petrokemije lomi puno interesa. Mislim da je to jedan spin, pokušaj da me se diskvalificira", izjavio je Jagušt.

Glavna skupština Petrokemije na današnjoj je sjednici prihvatila odluke o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka prenesenih iz ranijih godina.

Iz Petrokemije su danas izvijestili kako je skupština prihvatila predložene odluke, a koje, prema pozivu za skupštinu, predviđaju da se ukupno 324,16 milijuna kuna gubitaka prenesenih iz 2009., 2010. i 2012. godine pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala za 334,1 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala provest će se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna, čime bi se temeljni kapital kutinske tvornice gnojiva smanjio sa sadašnjih 902,1 na 568 milijuna kuna.

Također, prihvaćena je i odluka da se radi prikupljanja sredstava za nužne investicije, koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja poveća temeljni kapital ulozima u novcu.

Povećanje temeljnog kapitala trebalo bi se provesti uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, za najviše 187,44 milijuna kuna na najviše 755,43 milijuna kuna, i to izdavanjem novih redovnih dionica kroz tri kruga.

U prvom krugu, prema ranije objavljenom prijedlogu odluke, pravo upisa dionica imali bi postojeći dioničari, kojima bi se ponudilo da upišu i uplate dionica do 100 posto ukupnog broja ponuđenih dionica, odnosno do 1.102.569 dionica. U drugom krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu imali bi dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu, dok bi u trećem krugu nove dionice bile ponuđene na upis svim ulagateljima.

Dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu cijene od 170 do 228 kuna za dionicu. Upis će se smatrati uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 50 posto ukupnog iznosa izdanja odnosno najmanje 551.285 dionica.

Iz Petrokemije navode i da je na skupštini prihvaćen i protuprijedlog Agencije za upravljanje državnom imovinom da se nove dionice mogu steći bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close