Sisačka braća pivari ‘sviraju’ dalje, tržištu nude boce pozitive

Autor: Sergej Novosel Vučković , 17. veljača 2021. u 22:00
Davor i Krešimir Hrvačić u svom pogonu koji postoji nepune dvije godine/PD; Pixabay

Svakako se nadamo širenju tržišta te pokretanju web shopa. Nadamo se da ćemo se uskoro svi vratiti starim navikama i plasmanu u lokale.

Iako tvrde da nisu jedini koji tamo kuhaju pivo, ipak su prva mala craft pivovara i na to su, reći će nam Davor Hrvačić, supruga mu Luana Hrvačić i njegov brat Krešimir također, jako ponosni, unatoč brojnim problemima.

A njih je bilo, još ih osjećaju – prvo zbog zatvorenih lokala uslijed pandemije a onda i potresa, koji je šokirao građane Banije.

No, tim sisačke Pivovare Hrvačić “svira” dalje, kao što im je bio i leitmotiv kad su pokrenuli proizvodnju prije neke dvije godine – zanatskim pivom promovirati jazz i blues glazbu uz duh vremena 50-ih i 60-ih godina. Piva im nose naziv Old Charlie’s, na etiketi je portret starijeg Afroamerikanca, zašto, po kome?

“Nadahnjujemo se duhom Amerike, Old Charlie ne predstavlja određenu osobu iz svijeta jazza i bluesa, a ni simbole Siska i naše županije, ali to je iz razloga što prvenstveno imamo viziju našim proizvodima promovirati jazz i blues glazbu prepoznatljivu u Sisku i Petrinji, ali i puno šire.

Fotografija je skinuta s interneta, u pozadini etikete također se nalaze svirači, tako da eto slika govori više od riječi”, kaže nam Davor Hrvačić, uz napomenu da je u Sisku još 1929. nastupao prvi američki jazz orkestar…

Do pokretanja pogona dovela ih je strast za craftom, kojeg danas rade u četiri stila – pale ale, dark ale, red ale i American pale ale, u stanju su proizvesti mjesečno 3000 litara. U startanju posla pomogao im je zajam od 240.000 kuna kod HAMAG-BICRO-a za nabavu opreme i uređenje prostora, 6 km od centra Siska, na prometnici za Zagreb.

3000

litara mjesečni je kapacitet proizvodnje u Pivovari Hrvačić. Prodaja je planula preko weba Medvedgrada

“Sada vidimo da to nije bilo dovoljno. Puno toga što nam trenutačno nedostaje ubrzalo bi sam proces proizvodnje, misleći pritom prvenstveno na efikasnije postupke pakiranja i distribucije”, ističe Hrvačić. Piva su počeli prodavati u svibnju 2019. na manifestacijama u Sisku.

Točili su i na kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici, restoranu Tradicije Čigoč u selu Čigoč u Parku prirode Lonjsko polje, na Međunarodnom blues festivalu i jazz festivalu u Petrinji… “Potom smo polako ulazili u kafiće i restorane u Sisku i okolici kao i u trgovinu Pun ceker u Sisku, Kutini i Novskoj. Ušli smo i u Vrutak u Zagrebu, no prvim zatvaranjem u proljeće 2020. prekinuli smo s distribucijom.

Prije lockdowna također smo distribuirali preko posrednika za Split. Trenutačno naše pivo može se kupiti kod nas u Sisku, te putem web shopa distributera iz Splita -spicydays.com, te na webshopu Pivovare Medvedgrad”, govore braća poduzetnici Hrvačić.

Upravo im je prisutnost kod Medvedgrada, jednog od naših vodećih craft pivara, povećala i nacionalnu vidljivost pa su u siječnju zalihe planule.

Pivovara Medvedgrad je u svoju ponudu tad uvrstila Old Charlie’s pale ale i dark ale u znak podrške poduzetniku s potresom stradalog područja, što je bio izvrstan čin solidarnosti i svojevrsne kolaboracije, svojstvene na craft sceni.

“Prodaja je išla odlično, i oni su zadovoljni, nama je drago što smo im pomogli”, kažu nam iz ove zagrebačke pivovare.

“Pivovara Medvedgrad nam je napravila ogromnu uslugu i na tome im od srca hvala. Pokazali su da su dobri ljudi kojima je želja pomoći. Omogućili su nam jedini način distribucije piva. Kafići ne rade, okupljanja i događanja nema, a sada nakon potresa neće ih biti skoro”, kažu Hrvačići. Zahvaljujući pomoći Zagrepčana nedavno su skuhali novu šaržu pale alea koja će kroz mjesec dana u prodaju.

Zbog lockdowna su imali i dosta web narudžbi iz cijele Hrvatske, slali su boce poštom u prigodnim nosiljkama od punog hrastova drveta. Kakvi su im planovi? “Svakako se nadamo širenju tržišta te pokretanju vlastitog web shopa. O širenju proizvodnje teško je govoriti u ovoj situaciji. Bit ćemo zadovoljni i ako uspijemo distribuirati kapacitete kojima raspolažemo.

Mali smo i svjesni da za bolje rezultate treba jako puno rada, truda, odricanja, ali i entuzijazma i hrpe pozitivnog razmišljanja.

Pandemija i potres prouzrokovali su probleme svim poduzetnicima, tako i nama. Nažalost, najviše je stradala ugostiteljska djelatnost. Nastojimo ostati pozitivni i nadamo se da ćemo se uskoro svi vratiti starim navikama”, poručuju pivari iz Siska, spremno nazdravljajući svojim Old Charlie’jem.

Komentirajte prvi

New Report

Close