Sindikati Ine pozivaju Milanovića na prosvjed na Markovu trgu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 15:30
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Šest sindikata koji djeluju u Ini uputilo je u četvrtak otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem ga pozivaju na prosvjedni skup u ponedjeljak, 24. studenog, na Markovu trgu pod sloganom “Danas Ina, sutra Hrvatska”.

Šest sindikata koji djeluju u Ini uputilo je u četvrtak otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem ga pozivaju na prosvjedni skup u ponedjeljak, 24. studenog, na Markovu trgu pod sloganom "Danas Ina, sutra Hrvatska".

Na prosvjedu će oko 1500 članova Ininih sindikata ponovno ukazati na važnost zaštite kompanije od pogubne politike njezina pretvaranja u podružnicu MOL-a, pa pozivaju Milanovića da se javno i nedvosmisleno očituje i podrži očuvanje više od 12.000 radnih mjesta u Ina-Grupi.

U otvorenom pismu sindikati zahtijevaju da Ina ostane cjelovita vertikalno integrirana kompanija koja će se modernizirati, razvijati i širiti tržišta, te ponovno biti "ponos i perjanica hrvatskog gospodarstva", kao što je to bila desetljećima.

Ina treba biti moćna domaća kompanija koja razvija vlastitu proizvodnju i ulaže u rafinerije, istraživanje i proizvodnju nafte i plina i maloprodaju, te kvalitetno i konzistentno upravlja ljudskim resursima i proizvodi značajnu dodanu vrijednost.

Pozivaju Milanovića da ne dopusti uništenje domaće proizvodnje i prerade nafte i pretvaranje Ine u podružnicu MOL-a bez jasne strategije i dugoročnog razvoja.

"Od premijera tražimo sprječavanje gašenja Rafinerije nafte Sisak i njezino pretvaranja u skladište naftnih derivata iz Mađarske. Milanović također treba spriječiti uništavanje istraživanja i proizvodnje, otpuštanje radnika i izdvajanje poslova iz Ine", izjavila je Hini predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović.

Milanović mora štititi hrvatske nacionalne interese, kao što to za svoju zemlju čini mađarski premijer Viktor Orban, poručila je.

Na upit podržavaju li sindikati mogućnost da američki ulagač Gary Klesch kupi MOL-ove dionice Ine, kako to neslužbeno najavljuju mediji, Rilović je odgovorila kako je to vrlo teško reći, no najvažnije je da se Ina očuva kao vertikalno integrirana naftna kompanija.

"Nadamo se i vjerujemo da će Vlada kroz bilo koji drugi dioničarski ugovor osigurati nacionalne interese i interese radnika Ine", poručila je Rilović.

Komentirajte prvi

New Report

Close