Šibenski slastičar u novom pogonu objedinjuje sve radne procese i jače grabi u veleprodaju

Autor: Darko Bičak , 30. ožujak 2021. u 08:00
Imamo kvalitetan proizvod koji se bazira na domaćim sirovinama /PD

Novi pogon trebao bi biti u funkciji krajem godine, imao bi 50 radnika, no njihov broj mogao bi biti i veći, ovisno o tržištu, sezoni, a i korona krizi.

Šibenska poduzetnička zona Podi usprkos korona krizi uspijeva održati gospodarsku aktivnost svojih poduzetnika, a uz to gotovo na mjesečnom nivou dolaze vijesti o novim investicijama.

Jedna od njih je i šibenska tvrtka Cantabile koja je kupila 5853 četvornih metara zemljišta u Podima te tamo planira izgraditi svoj novi i objedinjeni pogon za proizvodnju slastičarskih proizvoda.

U HoReCa plasiraju 80%

Naime, kako nam je pojasnio Ante Gulin, vlasnik i direktor Cantabilea, ova tvrtka je nastala prije desetak godina i u početku se, kroz svoj ekskluzivni ugostiteljski brend Moderato Coffee&Cakes bavila proizvodnjom slastica za vlastite potrebe, no zadnjih četiri-pet godina im je glavni prodajni kanal HoReCa za naručitelje od Istre do Dubrovnika, a odnedavno su svojim asortimanom prisutni i u Zagrebu.

“Uvidjeli smo da moramo standardizirati proizvodnju jer nam samo ona garantira kvalitetu i prepoznatljivost na tržištu. Trenutačno smo prisutni na tri proizvođačke lokacije u Šibeniku što sada želimo objediniti s novim proizvodnim objektom u jednu.

Gulin

Trenutačno smo na tri proizvođačke lokacije, a uvidjeli smo da moramo standardizirati proizvodnju jer nam samo ona garantira kvalitetu i prepoznatljivost.

Ako radite samo za sebe, tada govorimo o relativno malim količinama, a kada uz to još dodate i iznimnu sezonalnost koja je realnost u Šibeniku i čitavom Jadranu, jasno vam je da ste u problemu, kako zbog količina, tako i zbog radne snage koja je također u takvom slučaju sezonalna i morate ulagati velike napore da biste svake godine uspjeli doći do kvalitetnih radnika”, kaže Gulin o razlozima zašto je ova tvrtka odlučila jače zakoračiti na veleprodajno tržište.

Trenutačno im 20% prodaje otpada na vlastite kapacitete, a 80% na HoReCa, s tendencijom daljnjeg rasta.

“Imamo kvalitetan proizvod koji se bazira na kvalitetnim i domaćim sirovinama – lavanda, višnja, maslina, rogač itd. koje tržište prepoznaje i traži. Sada s malim kapacitetom i dislociranom proizvodnjom nismo u stanju zaokružiti čitavi sustav nabavke i kontrole domaće sirovine, ali s ovom investicijom ćemo to ostvariti”, ističe Gulin.

Ove godine još 10 tvrtki

Novi pogon bi trebao biti u funkciji do kraja ove godine te se uskoro očekuje početak građevinskih radova u Podima. Kako pojašnjava vlasnik Cantabilea, vrijednost građevinskih radova je oko pet milijuna kuna, a s opremanjem pogona strojevima i opremom će se ta investicija popeti i na 12 do 14 milijuna kuna.

U novom pogonu bi trebalo raditi 50-ak radnika, no njihov konkretni broj, koji bi mogao biti i veći, će ipak ovisiti o stanju tržišta, turističkoj sezoni, a ponajprije o situaciji oko korona krize i stanja koje ona ima na gospodarstvo i društvo.

Planirana površina šibenske poduzetničke zone je 550 hektara, a dosad je izgrađeno 130 hektara dok je od toga zasad za gradnju raspoloživo oko 100 ha. U zoni trenutačno posluje 50-ak poduzetnika koji su krajem prošle godine zapošljavali 1350 radnika, a što je nešto palo početkom koronske 2021.

No, kako ističe Jakov Terzanović, direktor Poda, broj zaposlenih od lani bi se s novim investicijama uskoro trebao povratiti, a do kraja godine i prestići. Naime, trenutačno je aktivno 10 ugovora s poduzetnicima koji bi ove godine trebali izgraditi svoje pogone u ovoj zoni, a većina od njih i početi s poslovanjem.

Početkom godine je objavljeno da je parcelu površine 70 tisuća četvornih metara kupio najveći hrvatski trgovac sanitarnom opremom, Feroterm, a drugu površine 11 tisuća kvadrata SeaTech. Feroterm planira u Podima izgraditi veliki logistički centar za cijelu Dalmaciju, a njemački investitor Sea Tech bi u Šibeniku gradio tvornicu za proizvodnju brodske spasilačke i servisne opreme.

Sada je, pak, uz Cantabile, zemljište u Podima kupila i tvrtka Rock koja dolazi iz građevinskog sektora, a na parceli od 7977 četvornih metara će izgraditi halu za proizvodnju građevinskih elemenata sa skladištem i uredskim prostorijama. Terzanović najavljuje da je u pripremi i novi natječaj za prodaju parcele veličine 5682 kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close