Sedam hrvatskih tvrtki na listi 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Autor: Poslovni.hr/H , 12. listopad 2018. u 12:58
FOTO: Ivo Čagalj/Pixsell

Na Deloittovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe za 2018. je sedam hrvatskih tvrtki od kojih je najbolje, treće mjesto zauzela softverska tvrtka Q Software, dok je hrvatska tvrtka Include pobjednica u kategoriji “Zvijezde u usponu”, izvijestili su u petak iz Deloittea.

Riječ je o listi koju Deloitte sastavlja temeljem prijava tvrtki iz regije srednje Europe, pri čemu iz zagrebačkog ureda te konzultantske tvrtke ističu da se rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje ubrzava i dosegnula je novi rekord od 1.290 posto.

"To je treća godina za redom u kojoj je zabilježen prosječan rast veći od 1.000 posto, čime je otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodnih godina, ali i u prvi plan istaknuta održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u srednjoj Europi", navode iz Deloittea.

Na ljestvicu su uvrštene tvrtke iz deset zemalja, među kojima je osam tvrtki iz Hrvatske, od kojih sedam u kategoriji 50 najbrže rastućih te jedna u kategoriji Zvijezde u usponu.

U kategoriji 50 najbrže rastućih najbolje plasirana hrvatska tvrtka je Q Software, koja je na 3. mjestu s rastom od 3.894 posto, dok je na 10. mjestu Ars Futura s rastom od 914 posto. Na ljestvici su i Microblink na 14. mjestu s rastom 702 posto, Rimac Automobili na 36. mjestu s 361 posto, Infinum na 40. mjestu s 315 posto, Telum na 41. mjestu s 313 posto te Profico na 47. mjestu s rastom za 272 posto. 

Inače, tvrtki Profico to je drugi plasman na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobilima i Telumu treći uzastopni plasman, a iz Deloittea napominju kako se za Infinum može reći da su već legende natječaja sa svojim petim plasmanom u posljednjih šest godina.

Hrvatska tvrtka Include, koja se bavi proizvodnjom solarnih klupa, pobjednica je u kategoriji Zvijezde u usponu. To je ujedno i prva tvrtka iz Hrvatske pobjednica u toj kategoriji, a zabilježila je rast prihoda za 1.950 posto. 

U kategoriji Zvijezde u usponu su "mlade" tvrtke s potencijalom rasta, ali koje posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju 50 najbrže rastućih, za koje se ljestvica za ovu godinu temelji na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Prve dvije tvrtke na listi 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi dolaze iz Češke – prva je tvrtka specijalizirana za 3D printanje Prusa Research s rastom prihoda većim od 17.000 posto, a druga tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com s rastom većim od 14.000 posto. Te su dvije tvrtke na vrhu liste bile i lani – Kiwi.com je prošlogodišnji pobjednik, dok je Prusa Research bio treći. 

Na ovogodišnjoj je listi na četvrtom mjestu slovačka softverska tvrtka Slido, interaktivna platforma za sastanke i događanja s rastom od gotovo 3.000 posto, a peta opet češka tvrtka Pilulke, maloprodajna ljekarna s rastom od 1.681 posto.

Na ljestvici 50 najbrže rastućih tvrtki nalaze se tehnološke tvrtke iz 10 zemalja srednje Europe, među kojima ih je najviše – 18 iz Poljske, osam iz Litve, po sedam iz Hrvatske i Češke, tri iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske.

U skupini pet najvećih brzo rastućih velikih tvrtki ovogodišnja je pobjednica, i to drugu godinu za redom, češka tvrtka za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina ZOOT, koja bilježi rast prihoda od 513 posto. S rasta prihoda od 415 posto slijedi ju poljska tvrtka za marketing i retargeting poslovanja RTB House, a na trećem mjestu je latvijska tvrtka Booking Group za on-line rent-a-car s 271 postotnim rastom prihoda.

Treći dobitnik godišnje nagrade za najdisruptivniju inovaciju (MDI – Most Disruptive Innovation) je litvanski Brolis Semiconductors, visoko inovativna tvrtka koja koristi naprednu infracrvenu fotonsku tehnologiju za razvijanje nove vrste senzora koji mogu obraditi kritična očitanja krvi bez probijanja kože.

Ove je godine pokrenuta i nagrada za društvenu inovaciju, namijenjena tvrtkama koje svojim proizvodima ili uslugama pridonose djelotvornom ostvarenju barem jednog UN-ova cilja održivog razvoja za 2030. (SDG-ovi). Prva dobitnica te nagrade je poljska tvrtka Saule Technologies, koja je razvila novu generaciju solarnih ploča, izrađenih od tanke, savitljive folije koju je moguće omotati oko zgrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close