Smart Industry
Zelena transformacija

Schneider Electric inteligentnim rješenjima podržava naprednije upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom

Uvođenjem novih tehnologija tvrtke štede i smanjuju emisiju stakleničkih plinova.

PD VL native tim
10. srpanj 2023. u 22:00
Međimurske vode omogućavaju još pouzdaniju i ekonomičniju opskrbu vodom/PD

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, javnim ustanovama i tvrtkama u sektoru vodoopskrbe i odvodnje omogućava uštede u potrošnji energije i do 25 posto zahvaljujući digitalnoj transformaciji cijelog sustava.

Taj se sektor susreće s brojnim izazovima na putu do boljeg upravljanja vodnim resursima, poput sve veće potražnje za vodoopskrbom, postojeće stare infrastrukture i više cijene električne energije. Digitalna transformacija nameće se kao rješenje koje im omogućava nove usluge, dodatna radna mjesta, racionalizaciju poslovanja i povećanje učinkovitosti.

Uz uštede u potrošnji energije, to znači da postrojenja za pročišćavanje i mreže za distribuciju vode mogu poboljšati operativnu učinkovitost (OPEX) do 25 posto te smanjiti ukupne troškove vlasništva (TCO) za 20 posto u usporedbi s konvencionalnim upravljanjem.

“Schneider Electric želi sektor vodoopskrbe i odvodnje učiniti ne samo učinkovitijim, već sigurnijim i pouzdanijim, kombinirajući inteligentno upravljanje i nadzor procesa i resursa,” poručuje Tomislav Ščrbak, direktor prodaje za industriju i komercijalno zgradarstvo za Hrvatsku i Sloveniju u Schneider Electricu.

Ščrbak

Želimo sektor vodoopskrbe i odvodnje učiniti ne samo učinkovitijim, već sigurnijim i pouzdanijim, kombinirajući inteligentno upravljanje i nadzor procesa i resursa.

“Povrat ulaganja (ROI) u digitalizaciju može biti već unutar dvije godine. Stoga je važno da tvrtke imaju prethodnu edukaciju i odaberu pravog partnera jer primjeri i praksa pokazuju da im digitalne tehnologije mogu donijeti brojne prednosti.”

‘Smart Water’ rješenje
Tvrtke koje žele provesti digitalnu transformaciju i ubrzati zelenu tranziciju trebaju definirati kratkoročne i dugoročne željene korake. To znači da unutar jednog mjeseca trebaju identificirati područja u kojima su visoki troškovi održavanja i rada, zabilježiti gdje postoje veći gubici u sustavu te provjeriti gdje se mogu skratiti rokovi isporuke za projekte.

U roku od šest mjeseci trebali bi definirati izvore ulaganja i započeti s uspostavljanjem funkcionalnog tima internih stručnjaka za provedbu digitalizacije. I zatim u roku od godinu dana krenuti s implementacijom pilot projekata ili rješenja na digitalnoj platformi korištenjem novog suvremenog softvera i aplikacija te provesti dodatna mjerenja sa senzorima na odabranim dijelovima mreže i usporediti operativne troškove između pilot faze i dotadašnjih procesa.

U Schneider Electricu ističu Smart Water rješenje koje omogućuje postizanje značajnih ušteda energije poboljšanjem učinkovitosti ključnih procesa kao što su ekstrakcija vode, obrada i transport. Zahvaljujući uvidu u podatke, Smart Water omogućuje kontrolu stanja vodoopskrbe i odvodnje u stvarnom vremenu, a istovremeno detektira odstupanja protoka i tlaka te kvarove u sustavu i opremi.

Tomislav Ščrbak, direktor prodaje za industriju i komercijalno zgradarstvo/R. Mavar

Međimurske vode u svjetskom vrhu
U Hrvatskoj su Međimurske vode, javni isporučitelj vodnih usluga na području Međimurske županije, po učinkovitosti u upravljanju gubicima vode u samom svjetskom vrhu sukladno metodologiji Svjetske asocijacije za vode (IWA). Upravo je to rezultat aktivnih nastojanja tvrtke u postizanju digitalne transformacije s ciljem ostvarenja održivosti življenja i sigurnosti okoliša.

Međimurske vode tako su, između ostalog, uveli AVEVA™ System Platform sustav čiju je integraciju proveo Schneider Electric u suradnji s tvrtkom Duplico, certificiranim AVEVA partnerom.

Uz platformu je centraliziran čitav nadzorno-upravljački sustav što je omogućilo voditeljima i inženjerima 24-satni uvid u stanje niza objekata povezanih u sustav, praćenje i analizu operativnog rada kao i uvide u nastale kvarove, ali i njihovu prevenciju. Uz daljinski nadzor cijelog sustava, Međimurske vode tako osiguravaju još pouzdaniju i ekonomičniju opskrbu vodom.

25

posto mogu uštedjeti tvrtke iz sektora vodoopskrbe i odvodnje digitalnom transformacijom sustava

Uspjeh zahtijeva promjenu načina razmišljanja
U Europi praksa pokazuje kako promjena načina razmišljanja dovodi do cilja. Tako su komunalna poduzeća u Velikoj Britaniji napredovala u korištenju novih tehnologija i zajedno provode plan ka postizanju nulte neto emisije ugljika u tom segmentu do 2030. godine.

Iako svaka tvrtka upravlja svojom regijom, zajedničkim naporima planiraju smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 10 milijuna tona. S druge strane, cijena vode u Italiji ovisi o regiji ili općini i izravno je povezana s poslovanjem vodoopskrbnog poduzeća.

Ako su kakvoća vode, sadržaj CO2, čistoća i gubici ispod određenih zahtjeva, to utječe na cijenu koja će biti niža, a posljedično su lošiji i financijski priljevi tvrtke. Digitalizacija time ne samo da donosi prednosti korisnicima određene javne ustanove već dugoročno razvija cijeli sektor i konkurentnost, a time općenito poboljšanje kvalitete opskrbe vodom.

* Sadržaj omogućio Schneider Electric

New Report

Close