Poslovna 2022.
Zero Waste

Saubermacher želi postati predvodnik na tržištu gospodarenja otpadom

Matično društvo Saubermacher Dienstleistungs AG ima danas 3.100 zaposlenih u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Promo
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Sve od 2020 godine društvo Saubermacher počelo je raditi i na Hrvatskom tržištu. Matično društvo Saubermacher Dienstleistungs AG ima danas 3.100 zaposlenih u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Saubermacher se brine o 42.000 klijenata i 1.600 općina te godišnje preradi oko 3,5 milijuna tona otpada. Svojom vizijom ‘Zero Waste’ ne želi ostavljati otpad za sobom. To znači da se svi materijali na kraju svojeg životnog vijeka obrađuju tako da se veći dio izvornog materijala može reciklirati te na taj način nastaje (gotovo beskrajni) krug.

Zahvaljujući svojem visokom standardu održivosti, Saubermacher je već četiri puta odabran za najodrživije poduzeće za gospodarenje otpadom na svijetu (GRESB 2018, 2019, 2020, 2021).

Saubermacher je već 40 godina s uspjehom aktivan u cijelom vrijednosnom lancu gospodarenja otpadom te je u Austriji i susjedstvu na održiv način sudjelovao u oblikovanju gospodarenja otpadom. Danas i u Hrvatskoj, stavljamo naglasak na izrazitu stručnost, široku paletu reciklažnih rješenja, inovativnih tehnologija te kvalitetnu suradnju sa dobavljačima.

Ono što je najvažnije da nudimo ravnopravno partnerstvo. Za razliku od čistih financijskih ulagača ili velikih koncerna, kao obiteljsko poduzeće temeljeno na vrijednostima predstavljamo povjerenje i partnerstvo od kojeg obje strane imaju korist.

Ponosni smo, da je Saubermacher nakon godinu dana na hrvatskom tržištu bilježio gotovo 50-postotni rast i primjećujemo izvanredno visoku potražnju za uslugama i obećanom kvalitetom. Tako je cilj u dobrom partnerstvu s općinama te komunalnim i lokalnim poduzećima postati predvodnik na tržištu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Jasno težimo vodećoj kvaliteti, a usredotočeni smo na održive, kvalitetne i pouzdane usluge recikliranja i zbrinjavanja otpada.

Budućnost i visoka tehnologija

U budućnosti će biti naš fokus, da težimo partnerstvu s gradovima ili općinama u okviru takozvanog partnerstva “Public Private Partnership“ (PPP) i s poduzećima na licu mjesta. Brojnim partnerstvima i PPP-jevima Saubermacheru je kao obiteljskom poduzeću važno ravnopravno partnerstvo. U Hrvatskoj smo već sklopili prva uspješna partnerstva i uvjereni smo da nakon ovog iskustva u Hrvatskoj slijede brojne druge suradnje.

Također, visoka tehnologija i digitalna rješenja poput robota za razvrstavanje ili sustava „mobile order management“ danas su neizbježna u postrojenjima i logistici te su kod Saubermacherja standardno u upotrebi. Naš tim za istraživanje i razvoj neprestano s raznim kooperantima surađuje na stalnom poboljšanju kvota reciklaže u potpunosti u smislu vizije poduzeća ‘Zero Waste’.

Vodeće smo poduzeće na području ‘waste intelligencea’. Ljudi danas putem umjetne inteligencije neprestano uče. Pravilno odvajanje otpada važan je korak u ekološkoj i ekonomičnoj reciklaži sa smislom. U oba slučaja općine odnosno građani imaju korist od malih troškova i visokih kvota reciklaže.

Stručni i dobro školovani zaposlenici ključni su čimbenik za uspjeh. Stoga neprestano ulažemo u usavršavanje i obrazovanje naših zaposlenika te im nudimo sjajne pogodnosti. Osim toga, Saubermacher ima tim za istraživanje i razvoj koji usko surađuje sa sveučilištima, ustanovama za istraživanje, graditeljima postrojenja te s našim klijentima.

Pritom se radi na poboljšanju kvota reciklaže, učinkovitijim tehnologijama ili razvoju novih rješenja, npr. kao u slučaju litij-ionskih baterija. Saubermacher je za ovu novu otpadnu struju samostalno razvio postupak iskorištavanja i danas raspolaže jedinim postrojenjem za preradu litij-ionskih baterija u skladu s industrijskim standardom.

Ciljevi za budućnost su tako veliki, a Hrvatska nam je važno tržište za budući razvoj. Naša vizija je postaviti temelje za ekonomično gospodarenje otpadom i biti lider u ovom području.

New Report

Close