Samoborska tvrtka gradi tvornicu u kojoj će se proizvoditi cjepivo za COVID-19

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2020. u 09:18
Foto: pixabay

Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,489 milijardi kuna

Dok tisuće znanstvenika diljem svijeta još rade na razvoju cjepiva i lijeka za COVID-19, neke su kompanije već krenule u izgradnju kapaciteta potrebnih za proizvodnju cjepiva.

Tako je američka tvrtka Moderna, koja razvija svoje cjepivo za COVID-19, mRNA-1273, već krenula s jačanjem svojih proizvodnih kapaciteta. U partnerstvu sa švicarskom tvrtkom Lonza, dogovorili su proizvodnju cjepiva na dvije lokacije – u SAD-u i Švicarskoj.

Kako se očekuje da će Modernino cjepivo, koje se trenutno nalazi u trećoj i posljednjoj fazi ispitivanja, do kraja godine dobiti zeleno svjetlo za proizvodnju, dogovoreno je da se krene u širenje proizvodnih kapaciteta, piše Zimo.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 210 milijuna švicarskih franaka (1,489 milijardi kuna), a izgradnja pogona u švicarskom gradu Vispu trebala bi biti gotova u roku od osam mjeseci, a ne dvije godine koliko je inače praksa.

Sve će biti gotovo i spremno za proizvodnju prvih doza u prosincu, uvjerava voditelj gradilišta Torsten Schmidt.

U pogonu će biti instalirane tri proizvodne linije, koje će ukupno moći proizvesti oko 300 milijuna doza cjepiva godišnje.

No, prava je vijest što je kao glavni projektant i izvođač odabrana samoborska tvrtka Klimaoprema koja će u suradnji s tvrtkom za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a, biti odgovorna za cijeli projekt, sve do predaje vlasniku.

Iako su detalji samog projekta još uvijek nedostupni javnosti, zna se da će pogon imati površinu od otprilike 2.500 m2 klase CNC do C.

Komentirajte prvi

New Report

Close