Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

S umjerenim optimizmom u novu poslovnu godinu – očekujem konačnu privatizaciju i još manju poreznu presiju

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe.

Branko Roglić
29. studeni 2023. u 22:00
Branko Roglić/B. Filić/PIXSELL

Poslovnu 2024. godinu očekujem s umjerenim optimizmom. Ulazak u Schengen i eurozonu veliki su uspjesi hrvatske politike, kojima se poduzetnicima olakšava pristup europskom tržištu i europskim novcima. Inflacija prouzročena ratom u Ukrajini i poskupljenjem energije stabilizirat će se na 3 do 4 posto, što je dobro za poslovanje.

S obzirom na iznijeto, državi ostaju davno obećane reforme, koje su samo dijelom završene, odnosno tek su započete. Očekujemo i daljnje smanjenje porezne presije. Ovo možemo postići restrukturiranjem države, smanjujući broj županija, općina i gradova, te uvođenjem reda u državna i javna poduzeća.

Investiranje u logistiku

Pripremamo nova preuzimanja i investiramo u logistiku. Na proljeće ćemo useliti u novi logistički centar u Donjoj Zdenčini, što će nam omogućiti daljnji razvoj.

Proizvodi ovih poduzeća (voda, struja, energija), ulaze u cijenu svih proizvoda izrađenih u Hrvatskoj. To se odražava na našu konkurentnost. Očekujem i konačnu privatizaciju – najprije prodaja svih državnih udjela ispod 50%, a onda i onih gdje je država vlasnik. Privatna kompanija uvijek je produktivnija od državne, što je opće poznato – zato nije bankrotirao kapitalizam nego socijalizam.

Što se Orbica tiče, mi ćemo ove godine doseći promet od 3,5 milijardi eura, što je cca 10 posto više nego prethodne godine. Pripremamo nova preuzimanja i investiramo u logistiku. Tako ćemo na proljeće useliti u novi logistički centar u Donjoj Zdenčini, što će nam omogućiti daljnji razvoj. S logističkim centrima u Poljskoj, Bugarskoj u Rumunjskoj i ovim u Zdenčini možemo nuditi jeftine automatizirane logističke usluge trećim osobama.

Pored toga, pregovaramo i s novim partnerima, pa su naši planovi i dalje rasti svake godine, za uobičajenih 10 posto.

Sve ovo što sam naveo može ugroziti rat, neka nova epidemija ili klimatske promjene koje su sve izraženije te imaju značajan utjecaj na razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede.

New Report

Close