S prihodima od prodaje +11% i EBITDA +23% u prvom kvartalu, Kandit nastavlja stopirane projekte

Autor: Suzana Varošanec , 07. svibanj 2021. u 16:52
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Financijski izvještaj za Kandit za 2020. revidirala je revizorska kuća KPMG. Fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju situaciji s koronavirusom rezultirali su ostvarenom EBITDA od 34,06 milijuna kuna uz maržu od 13,5%, odnosno rastom od 24% u odnosu na 2019., izjavila je Dajana Mrčela, članica Uprave Kandita iz kojeg poručuju da se već za prigodni uskršnji program osjetio potrošački optimizam.

Osječka konditorska tvrtka Kandit u vlasništvu Mepas Grupe poduzetnika Mirka Grbešića u prvom kvartalu nastavlja ostvarivati pozitivne poslovne učinke unatoč poslovanju u uvjetima pandemije:  kako navode, rast ukupnih prihoda iznosi 6%, dok su prihodi od prodaje veći za 11% u odnosu na isto razdoblje 2020., i nadalje prema članici Uprave Kandita Dajani Mrčeli, bitnim se naročito smatra nastavljeni rast EBITDA, koja je za prvi kvartal veća za 23%.

U zahtjevnom poslovnom okruženju, navode, Kandit je fokusiran na daljnje unaprjeđenje poslovanja kroz efikasno upravljanje troškovima, tehnološki napredak te inoviranje proizvodnog programa. Tijekom 2020., zbog krize izazvane pandemijom, stopirani ili prolongirani projekti realizirat će se ove godine. Sve sve razvojno-marketinške aktivnosti Kandita usmjerene su na njihovu realizaciju.

Prodaja u konditorskoj industriji je u značajnoj mjeri sezonskog karaktera. Dok je u 2020. već u prvom kvartalu zabilježen slabiji promet za prigodni program, ove se godine osjetio određeni potrošački optimizam te je program za uskršnje blagdane i obilježavanje određenih datuma realiziran prema planu, kako u Hrvatskoj, tako i na izvoznim tržištima.

„Financijski izvještaj za Kandit za 2020. revidirala je revizorska kuća KPMG. Fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju situaciji s koronavirusom rezultirali su ostvarenom EBITDA od 34,06 milijuna kuna uz maržu od 13,5%, odnosno rastom od 24% u odnosu na 2019. Izvozna orijentacija tvrtke te realiziranje novih poslova na izvoznim tržištima rezultirali su udjelom izvoza u prihodima od prodaje od 47 posto“, ističe Mrčela dodajući da su preduvjet rasta i razvoja svakako investicije i kontinuirano ulaganje u nove projekte.

U 2020. realizirali su 1,9 milijuna kuna kapitalnih ulaganja. Najznačajniji projekti usmjereni su na tehnološko unapređenje procesa proizvodnje čime se osigurava podloga za optimizaciju troškovne učinkovitosti i povećanje kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close