Unutar Rimac Technology posljednjih 18 mjeseci razvijen tim sa 60 zaposlenika

Autor: Mladen Miletić , 07. svibanj 2023. u 09:12
Rimac Energy isprva će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži/R. Anić/PIXSELL

S novom markom i rješenjima za solare i vjetroelektrane Rimac ulazi na tržište ESS-a.

Rimac Technology najavio je ulazak na tržište stacionarnih sustava pohrane energije (ESS) s novom markom – Rimac Energy.

Najavljeni korak predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku koja se širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne sustave pohrane energije.

Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rješenjima ovog tipa.

10

gigavatsati godišnje planirano je kroz postupni rast i serijsku proizvodnju ESS-a

Serijska proizvodnja 2025.
Unutar Rimac Technology posljednjih 18 mjeseci razvijao se specijalizirani tim koji danas broji 60 zaposlenika i svi trenutačno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

“Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde demonstrirane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primjenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija.

Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50%, a istovremeno zauzima do 40% manje površine u odnosu na najmodernija rješenja. Dodatne tehnološke prednosti uključuju produljeni životni vijek, ugrađenu redundaciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sustava i njegove instalacije”, navode iz kompanije.

“U Rimcu smo uvijek bili motivirani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rješenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije.

Sarwar Dilov

S obzirom na naše rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe.

S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu”, poručuje direktor Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov.

Rimac Energy isprva će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija već su u punom razvoju.

Tvrtka s klijentima pregovara o nekoliko projekata, među njima i o pilot projektu s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja 2023., puštanje u rad planirano je za 2024., a serijska proizvodnja za 2025. godinu, i to u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

Smanjiti ovisnost o ‘fosilima’
Osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac objasnio je razvoj nove marke kompanije hitnom potrebom za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije.

“S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed. Naš se tim raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost.”.

Komentirajte prvi

New Report

Close