S novim vlasnicima samo u listopadu svježih 222 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2022. u 21:59
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Samo u listopadu taj industrijalac, koji je prije preuzimanja prošao “sito i rešeto” ne bi li konačno finalizirao privatizaciju, sklopio je dva nova ugovora sa stranim naručiteljima, čija je ukupna vrijednost premašila 220 milijuna kuna.

Nedugo nakon što su češki poduzetnici Jaroslav Strnad i Rene Matera putem zajedničke kompanije DD Acquisition zadnjim danom kolovoza preuzeli slavonskobrodski Đuro Đaković, ta je grupacija u kratkom razdoblju uspjela ugovoriti vrlo značajne poslove. Samo u listopadu taj industrijalac, koji je prije preuzimanja prošao “sito i rešeto” ne bi li konačno finalizirao privatizaciju, sklopio je dva nova ugovora sa stranim naručiteljima, čija je ukupna vrijednost premašila 220 milijuna kuna. Prvo je 20. listopada objavljeno kako će za rumunjskog kupca Đuro Đaković Specijalna vozila proizvesti teretne vagona Shimmns zahvaljujući ugovoru vrijednom 83 milijuna kuna, a jučer je stigla vijest o još izdašnijem ugovoru za isti tip vagona. Ovog puta za švicarskog naručitelja u istim će se pogonima izraditi vagoni Shimmns, a vrijednost posla dosegnula je 139 milijuna kuna.

Da će proizvodnja vagona ostati glavni oslonac u daljnjem razvoju hrvatskog proizvođača i pod novim vlasnicima jasno je bilo i iz analize prava koja Strnad i Matera prenose na Đuru Đaković. Kako je Poslovni dnevnik već pisao, u Slavonskom Brodu proizvodit će vagone i okretna postolja, jer mu na neograničeno vrijeme predaju ekskluzivna prava nad projektima i intelektualnim vlasništvom na 25 različitih modela takvih svojih proizvoda. Inače, i sad u strukturi proizvodnje vagoni dominiraju. Prema podacima iz polugodišnjeg izvješća, u ovoj godini segment transporta čini gotovo 80% prihoda Đure Đakovića.

No kompanija neće zanemariti ni vojni program, a zanimljivo je da je započinje s proizvodnjom oklopljenih trupova samohodne haubice Morana, kalibra 155 mm, što je novi proizvod češkog proizvođača oružja Excalibur Army.

Komentirajte prvi

New Report

Close