S frapantnih pola milijarde svježih eura potukao sve rekorde

Autor: Jadranka Dozan , 02. lipanj 2022. u 08:00
Prikupili smo 500 milijuna eura na vrijednosti od 2,2 milijarde, kaže Rimac/Rimac Automobili

Ulagačku ‘kremu’ predvodili moćni Softbank i Goldman Sachs.

Korporativna vijest dana jučer je svakako bila objava Rimac Grupe da je u novom investicijskom krugu prikupila čak pola milijarde eura svježeg kapitala. To ulaganje im je, uz ostalo, udvostručilo tržišnu valuaciju na više od dvije milijarde eura.

Dosad daleko najveću kapitalnu injekciju predvodili su novi ulagači. Uz investicijsku grupaciju Softbank (fond rizičnog kapitala SoftBank Vision Fund 2) koja je primarno usmjerena na ulaganja u tehnološke kompanije, u njezinu vlasničku strukturu ušao je i Goldman Sachs Asset Management.

U transakciji su sudjelovali i postojeći dioničari Grupe, s tim da je Porsche pritom zadržao udjel, a talijanska grupacija Investindustrial ga je i povećala. Mate Rimac, njezin osnivač i ujedno najveći pojedinačni dioničar, pothvat je popratio i na društvenoj mreži.

“Prikupili smo 500 milijuna eura na vrijednosti od 2,2 milijarde eura u vrijeme kada je većina drugih EV/autotehnoloških kompanija izgubila 50-90 posto vrijednosti”, komentirao je čestitajući svom timu koji je, kaže, više od godinu dana radio na tome da se dogodi ta investicijska runda.

‘Veći od svega dosad’
Svjež kapital Grupa u sastavu koje su dvije tvrtke kćeri – Rimac Technology i Bugatti Rimac – u prvom redu će usmjeriti u daljnji razvoj Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače, objašnjavaju u kompaniji.

U tom smislu već su uspostavljeni partnerski odnosi s nizom globalnih brendova, a računa se da će dosezanjem punog kapaciteta Kampusa, Rimac Technology imati kapacitet godišnje proizvoditi desetke tisuća komponenti, od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

700

ljudi planira zaposliti Rimac grupa samo u ovoj godini

Rimac je za Financial Times rekao da će se prikupljeni kapital dijelom iskoristiti i za razvoj projekta samovozećih robotaksija, koji će kad bude spreman za tržište postati “veći od svega što smo do sada radili”.

Već dvije godine radi se s prototipovima, ali kaže kako su, za razliku od nekih drugih igrača na tržištu, neskloni promoviranju samovozećih vozila znatno prije nego što tehnologija dosegne komercijalnu fazu.

Uz golem iznos prikupljenog svježeg kapitala u kompaniji su zaokupljeni reorganiziranjem Grupe, uspostavljanjem novih proizvodnih procesa za zadovoljavanje globalne potražnje, otvaranjem novih ureda na više lokacija u Europi, a ove godine planira zaposliti oko 700 ljudi. Od ukupno najavljenih zapošljavanja nemali dio bit će stranci; procjenjuje se između 30 i 40 posto.

U smislu radne snege domaća uvjerljivo prevladava u proizvodnji, dok je u razvoju slika bitno drukčija. Rimac se dotaknuo i problema vezanih uz dobavne lance i pribavljanje elektroničkih komponenti iz Kine, a tim problemima dijelom se objašnjava i određeno manje kašnjenje izgradnje kampusa.

Bruun

Veseli nas što ćemo s Rimcem biti partneri na putu inovativnosti i rasta.

Jimi Macdonald je u ime SoftBank Investment Advisersa naglasio kako svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama. “Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti”, rekao je.

IPO da, ali bez žurbe
Michael Bruun iz Goldman Sachs Asset Managementa ulaganje te kompanije u Rimac Grupu popratio komentarom da se “vesele novom partnerstvu u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona”.

Dva dioničara koja su to postala kroz prethodne runde ulaganja, Porsche i Investindustrial uvjereni su da će novom investicijom i proširenjem kruga dioničara kompanija ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i prometnuti se u predvodnika te tranzicije.

Nova runda prikupljanja kapitala, a posebice valuacija, nametnula je i pitanje burzovnih planova. Rimac kaže da smjer jest da se jednog dana ide na IPO, ali da nema žurbe”, jer da je prioritet “izgradnja jake tvrtke s dugoročnim pogledom”.

Inače, kod tehnoloških startupa otprije su  česti prijepori u kojima se najčešće cilja na “hype” koji podržava razmjerno visoke valuacije. Tako dio analitičara smatra kako  usporavanje rasta produktivnosti (pa i produktivnosti istraživanja) sugerira da općenito treba imati niža očekivanja i o tržišnim dometima inovacija u tehnološkom sektoru. Veliki globalni investitori poput Softbanka i Goldman Sachsa inicijalnim su ulaganjem, a Porsche i Investindustrial dodatnim, pokazali da vjeruju u velike domete razvoja Rimac Grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close