Roca Croatia obustavlja proizvodnju sanitarne keramike u Zaprešiću

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2022. u 07:03
Foto: ROCA

Kontinuiran rast proizvodnih troškova, primarno sirovina te konačno i energije glavni su razlozi gašenja.

Roca Croatia, dio španjolske grupacije Roca grupe, namjerava obustaviti proizvodnju u svojoj tvornici u Zaprešiću, doznajemo iz izvora bliskog kompaniji. Time će biti ugašena domaća proizvodnja sanitarne keramike u nekadašnjem Inkeru, odnosno Jugokeramici kako se ta kompanija zvala u vrijeme bivše države. Ta je tvrtka od 2006. u vlasništvu španjolske Roce, globalnog diva u proizvodnji keramike sa 21.500 zaposlenih u 77 tvornica i lanjskim prometom od 2,05 milijardi eura.

Kako doznaje Poslovni dnevnik iz izvora bliskih kompaniji, jučer je Uprava najavila radnicima kako namjerava obustaviti proizvodnju u tvornici u Zaprešiću. Tvrtka trenutno zapošljava oko 250 radnika te se očekuje da će restrukturiranje, odnosno obustava proizvodnje koje se planira provesti do kraja godine, zahvatiti značajan broj radnika. Koliko će radnika na kraju morati otići u ovom trenutku još nije definirano s obzirom da restrukturiranje koje uključuje izradu programa zbrinjavanja predstoji i da se planira provoditi u sljedećih mjesec i pol dana. Radnici koji ostanu nakon restrukturiranja nastavit će raditi na dosadašnjoj lokaciji koja bi trebala postati poslovno-distribucijski centar.

Pronalaženje rješenja

Glavni fokus Uprave do kraja godine ostaje pronalaženje najboljih prihvatljivih rješenja za otpremnine zaposlenika iz proizvodnje u pregovorima s radničkim vijećem, otkrivaju izvori Poslovnog dnevnika. Roca je 2006. preuzela nekadašnjeg gubitaša Inker i od tada bitno osuvremenila proizvodni proces, ulaganjem u modernizaciju pogona i razvoj tržišta. Međutim, posljednjih godina zaprešićki proizvođač je akumulirao gubitke koji su u proteklih pet godina dosegnuli iznos ravan jednom ukupnom godišnjem prihodu tvrtke, odnosno 120 milijuna kuna. Unatoč dugogodišnjim naporima španjolskog vlasnika da internim kreditiranjem i financijskim injekcijama održi proizvodnju u zaprešićkoj tvornici, prevagnula je namjera da se proizvodnja obustavi. “Kontinuiran rast proizvodnih troškova, primarno sirovina te konačno i energije glavni su razlozi namjeravane odluke. Paralelno s time, domaće je tržište pod sve većim pritiskom jeftinijih uvoznih proizvoda iz trećih zemalja, primarno Turske i Kine”, doznali smo od izvora bliskog tvrtki.

Kontinuirani dijalog

Glavni proizvodi iz portfelja zaprešićkog pogona su umivaonici, WC školjke, pisoari i postolja za umivaonike. Kako se može čuti, unatoč gašenju proizvodnje neće biti poremećaja u opskrbi domaćeg i regionalnog tržišta jer Roca grupa nastavlja redovitu isporuku kroz svoj distributivni centar u Zaprešiću i postojeće partnere.

Doznajemo kako ovaj potez Uprave Roce nije bio planiran nego se pod svaku cijenu nastojao izbjeći o čemu svjedoči i činjenica da je cijele godine bio otvoren proces zapošljavanja novih radnika.

“Uprava održava kontinuirani dijalog sa sindikatom i radničkim vijećem. Njima je poznato da je tvrtka zadnjih godina suočena s teškoćama iz kojih se cijelo vrijeme tražio izlaz. Međutim, posljednji udar je bio dramatično povećanje cijene energenata koji čine velik udio ulaznih troškova proizvodnje. Uslijed toga, projekcije jasno pokazuju da u takvim okolnostima održavanje proizvodnje više nije moguće”, tvrde izvori bliski Upravi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slava Ukrajini ! Još jedna žrtva nametnutih sankcija jeftinoj energiji zbog koje se zatvaraju radna mjesta i tvornice. Koliko će samo u EU biti takvih primjera a svi su naivni potpali pod američku propagandu a realno nikoga nije briga za Ukrajince i Ruse.

New Report

Close