Vipnetu roaming spustio prihode

Autor: Ante Pavić , 27. veljača 2014. u 10:33
Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta/Boris Šćitar/PIXSELL

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge porastao za 18,4 posto, a broj fiksnih broadband linija za 25,9 posto.

Vipnet je u 2013. godini ostvario 389,2 milijuna eura ukupnih prihoda, što je 7,4 posto manje nego u 2012.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju najviše je utjecao na prihode od roaminga jer  je promjena regulatornog okvira obuhvatila gotovo cijelu turističku sezonu. "Regulatorne mjere donijele su znatan, ali očekivan negativan utjecaj na poslovanje kroz prilagodbu roaming i interkonekcijskim kriterijima EU. S druge strane, bilježimo rast u ključnim kategorijama tržišta s posebnim naglaskom na fiksni broadband, što nas ohrabruje za daljnju provedbu strategije koja se temelji na investicijama i stvaranju nove vrijednosti kroz naprednu infrastrukturu i inovacije. Tijekom 2013. poduzeli smo niz lokalnih akvizicija kabelskih operatera te kompanije za usluge satelitske televizije i kupili dozvolu za dodatni frekvencijski spektar za usluge četvrte  generacije mobilnih komunikacija. Time je 2013. za nas značila otvaranje novih potencijala za dugoročni rast", izjavio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

EU regulacija još je snažnije utjecala na konsolidiranu EBITDA, koja je u 2013. smanjena za 13,9 posto, na 117,6 milijuna eura. U usporedbi sa 2012., konsolidirana operativna dobit smanjena je za 25,4 posto te iznosi 51,8 milijuna eura. Osim regulacije roaminga, na EBITDA i konsolidiranu operativnu dobit utjecali su i povećani troškovi marketinga, prodaje i integracije, nastali kao posljedica pet provedenih akvizicija u 2013. godini. 

Uložili 82,4 mil. eura 
Vipnet je lani investirao ukupno 82,4 milijuna eura, najviše u razvoj LTE infrastrukture i fiksne mreže, što je za 4,5 posto više nego godinu prije. U državni proračun uplaćeno je 23,1 milijuna eura za 5 MHz spektra digitalne dividende, čime se ostvaruju preduvjeti za rast LTE-a u idućim godinama, kažu u Vipu. Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u 2013. porastao je na 193,1 tisuću, što je za 18,4 posto više nego 2012. Broj fiksnih broadband linija povećan je za 25,9 posto, a rast od 28,4 posto ostvaren je u segmentu TV usluga koje obuhvaćaju kabelsku televiziju, IPTV te satelitsku televiziju. Tržište mobilne telefonije u 2013. bilo je pod utjecajem tarifa koje uključuju neograničen broj minuta prema domaćim mrežama, kao i bogatih podatkovnih paketa, što je dovelo do smanjenja broja SIM kartica jer je mrežno komuniciranje zamijenjeno slobodnom komunikacijom prema svim mrežama. Stoga je ukupan broj Vip korisnika smanjen, i to ponajviše u prepaid segmentu osnovnih govornih usluga, a rastao je u segmentu pretplatnika s pametnim telefonima. Broj pretplatnika u 2013. porastao je za 2,7 posto, dok je broj prepaid korisnika smanjen za 8,9 posto. 

Mobilni plusevi
U usporedbi sa 2012., broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je za 4 posto, a ukupan je broj korisnika u mobilnoj mreži 1,84 milijuna. Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) smanjen je za 5,9 posto, na 11,6 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijena terminacije poziva i većih pogodnosti za korisnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close