RIZ-ovi radnici prosvjedovali pred Hrvatskim saborom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2014. u 15:52
. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Glokević je rekla da je ravnatelj CERP-a Milan Dejanović još tijekom kriminalne pretvorbe 1993. znao da je RIZ prenisko procijenjen na tadašnjih 13 milijuna njemačkih maraka, jer vrijedi puno više.

Tristotinjak radnika RIZ – Odašiljača prosvjedovalo je u četvrtak pred Hrvatskim saborom optužujući Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) da je zaustavio provedbu odluke ministarstava gospodarstva i financija o povratu njihovih dionica, zbog čega su zatražili smjene predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića i ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Milana Dejanovića.

Sindikalna povjerenica u RIZ – Odašiljačima Marina Glokević zatražila je da Hrvatski sabor "zaštiti od uništavanja i pljačke RIZ i ostalu imovinu Hrvatske".

Optužila je Pejnovića da je spriječio provedbu odluke ministarstava gospodarstva i financija da se RIZ-u "vrate otete dionice" i provede radničko dioničarstvo. Ustvrdila je kako je RIZ "izigran zbog raznih građevinskih mafijaša i interesnih skupina", a "razni lobiji" i dalje onemogućavaju RIZ-u normalno poslovanje.

Glokević je rekla da je ravnatelj CERP-a Milan Dejanović još tijekom kriminalne pretvorbe 1993. znao da je RIZ prenisko procijenjen na tadašnjih 13 milijuna njemačkih maraka, jer vrijedi puno više.

Podsjetila je da su se obraćali Ustavnom sudu i podnijeli tužbe. "Pljačka se mora zaustaviti i zato tražimo od Sabora da to učini", rekla je Glokević ustvrdivši da "postoje tone dokumentacije dostavljene USKOK-u i DORH-u koje završavaju u smeću".

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević istaknuo je da žele ostvarenje radničkog dioničarstva, stoga traže da se po hitnom postupku u Sabor uputi novi zakon koji će radnicima RIZ-a i ostalima omogućiti da postanu vlasnicima svojih tvrtki.

Potporu prosvjednicima izrazili su i predstavnici branitelja koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, a u njihovo ime je predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški rekao da se hrvatska država pljačka bez obzira tko je na vlasti.

Hrvatski radnici, nezaposleni, seljaci pitaju se gdje je kraj svemu tome. Krajnje je vrijeme da se nešto učini, sabornici uskoro završavaju zasjedanje i neće ih biti do 15. siječnja, ljudi ostaju na ulici, gladni, pa bi zastupnici Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade trebali o tome razmisliti, poručio je Glogoški.

Na prosvjedu su uz transparente radnika RIZ-a s natpisima "Milanoviću, ukini lopovska gnijezda DUUDI i CERP", "Hitno smijeniti Pejnovića i Dejanovića" i "Pejnoviću, kome misliš prodati RIZ" mogli vidjeti i transparenti "Poštujte odluke Ustavnog suda – vratite Badel malim dioničarima", no iz Sindikata poljoprivrede i Uprave Badela opovrgnuto je sudjelovanje Badelovih radnika na tom prosvjedu.

Na sindikalne optužbe reagirao je DUUDI ustvrdivši kako organizatori prosvjeda rade pritisak na Državni ured sa ciljem ostvarivanja određenih interesa, pri čemu izvlače činjenice iz konteksta kako bi ih tumačili prema svojim potrebama.

Postupanje DUUDI-ja temelji se na pozitivnim propisima koji uređuju imovinsko-pravne odnose u Hrvatskoj i moraju vrijediti za sve jednako, pa tako i RIZ – Odašiljače, ističe DUUDI u priopćenju.

DUUDI je pokrenuo izradu Uredbe o radničkom dioničarstvu, no Savez samostalnih sindikata Hrvatske je tražio da se to zaustavi dok se ne riješi ustavna tužba RIZ-ovih sindikalaca.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva za donošenje odluke o ustupanju cjelokupnog portfelja RIZ-ovih dionica u vlasništvu države za jednu kunu, pod uvjetom da ih tvrtka u roku šest mjeseci proda djelatnicima pod povoljnijim uvjetima, DUUDI je reagirao jer ne postoje zakonske osnove za takvu odluku, sukladno čl. 46. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

DUUDI je istodobno predstavnicima radničkog vijeća i sindikata RIZ – Odašiljača predložio da u suradnji s resornim ministarstvom sudjeluju u definiranu novog i prihvatljivog prijedloga, koji bi bio pravno i činjenično utemeljen, ističe DUUDI.

Komentirajte prvi

New Report

Close