Riječki poduzetnik, nepoznati Slovenac i krupni rumunjski industrijalac u utrci

Autor: Marija Brnić , 31. siječanj 2024. u 07:06
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Posljednja šansa za opstanak – za 9. veljače zakazana dražba uz cijenu od 6,91 mil. eura.

U najmanju ruku neuobičajen potez stečajnog upravitelja Uljanik Brodogradilišta Lorisa Raka da netom prije skupštine vjerovnika na kojoj ih je trebao izvijestiti o nedavnoj propaloj dražbi i pokrenuti razmatranje uvjeta za daljnju prodaju udjela u tzv. Novom Uljaniku, predloži prodaju izravnom pogodbom malom i nepoznatom poduzeću Adria Montu, polučio je efekta. Promptno su istupila još dva kandidata, što s ponudom, što s najavom da bi sudjelovali na idućoj dražbi, pa je Rakova inicijativa otpala, a zakazana nova dražba. Održat će se 9. veljače uz početnu cijenu od 6,91 milijuna eura.

Novi igrači

Za razliku od dosadašnje četiri dražbe, na kojima nije bilo ponuda, idućoj bi, dakle, mogli pristupiti neki od novih igrača. Uz Adria Mont, čiji je vlasnik Nermin Graca, interes su u ovoj fazi, nakon propale dražbe, pokazali još tvrtka rumunjskog poduzetnika Gabriela Valentina Comanescua GSP offshore SRL, te slovenska tvrtka Eko Bor u vlasništvu Patrika Jarca. Eko Bor se bavi trgovinom otpada na veliko, ima tek nekoliko zaposlenih i ostvaruje godišnje prihode na razini od 10 milijuna eura. Kao i riječki Adria Mont, koji je specijaliziran za izradu i montažu cjevovoda za distribuciju nafte i plina, te izgradnju spremnika za sirovu naftu, ni Eko Bor nema iskustva u brodogradnji. Adria Mont, pak, ima 40-ak zaposlenih i prema posljednjim podacima promet od 2 milijuna eura.

Nesumnjivo je treći potencijalni kupac, rumunjski poduzetnik, najozbiljniji kandidat. Grupacija mu broji 2700 radnika i jedan je od većih poduzetnika u svojoj zemlji, poznat prvenstveno po poslovima s industrijom nafte i plina, točnije gradnjom platformi, što je bio i povod njegovom ulasku na hrvatsko tržište kada je aplicirao s riječkim 3. majem na natječaj Ine za postavljanje plinskih platformi na Jadranu. Te odluke, koliko je poznato, još nisu donesene. Comanescu u portfelju ima i brodogradilište u Constanti, a među ostalim je GSP-ov brod bio angažiran i u poslu saniranja Inine bušotine plina u Sjevernom Jadranu.

Comanescu se još prošle godine Ministarstvu gospodarstva obratio iskazujući interes najprije za preuzimanje 3. maja, a potom i za preuzimanje u paketu 3. maja i Uljanika. No, prodaja se odvija odvojeno, točnije Uljanik 1856. kroz stečajni postupak Uljanik Brodogradilišta, a 3. maj Rijeka 1905. još nije u fazi spremnosti za prodaju. A sudeći po dosadašnjim medijskim istupima, Comanescu je zainteresiran za povezivanje GSP-a s hrvatskim brodogradilištima za projekte na Mediteranu, a njihovo bi poslovanje usmjerio i na projekte izvan tradicionalne brodogradnje, od gradnje vjetrenjača do brodova posebne namjene.

Stanje u Uljaniku 1856 na koji je prenesena imovina i pružena mu financijska pomoć države za nastavak brodograđevne proizvodnje, ni nakon svega nije dobro. Hoće li nova postavljena cijena za 54,77% udjela u Uljaniku biti prihvatljiva ovim kupcima? Prethodna, koja je istaknuta na čak dvije dražbe, od 9,67 milijuna eura, bila je previsoka i za Rumunja. On sa svojim procjenama dosad nije izlazio, a nova početna cijena za dražbu (6,91 mil. eura) bit će za 461 tisuću eura viša nego je iznosila ponuda Adria Monta, koju je predlagao stečajni upravitelj, a čak dvostruko viša nego što su u svojoj ponudi naveli Slovenci. Njihova ponuda bila je uvjetovana još jednim dubinskim snimanjem, te produljenjem ugovora o koncesiji do 2041.

Rak izrazio žaljenje

GSP je, pak, nakon objave Rakovog prijedloga na e-oglasnoj ploči o prodaji Adria Montu hitno uputio podnesak kojim traži da se taj prijedlog odbije i da se omogući nova javna dražba u roku od 15 dana, kako bi pripremili ponudu. Iz predanog podneska saznaje se da su o Uljaniku u MINGOR-u razgovarali 24. siječnja, te su ih uputili na stečajnog upravitelja da im prije novog formalnog postupka prodaje omogući dubinsko snimanje Uljanika. Zahtjev su Raku podnijeli 27. siječnja, dva dana prije njegovog prijedloga vjerovnicima da se hitno i bez natječaja prihvati ponudu Adria Monta. Loris Rak jučer je, inače, izrazio žaljenje ako je prijedlogom uznemirio vjerovnike, i bacio sumnju na transparentnost postupka, ali je, ukratko, zabrinut mogućim otvaranjem stečaja Uljanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close