Riječka tvrtka RITEH ulaže u solarne elektrane 1,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2014. u 12:33
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Na Krku u Milohnićima nalazi se prva solarna elektrana na kući na kojoj RITEH nije samo izvođač, nego i investitor.

Riječka tvrtka RITEH predstavila je ulaganja u obnovljive izvore energije i postignute rezultate na kratkome predavanju za novinare u solarnoj elektrani u Milohnićima na Krku. RITEH-ovi inženjeri predstavili su ulaganja u solarne elektrane u iznosu od 1,6 milijuna kuna, za koliko je upravo povećan temeljni kapital tvrtke. Izložena je i problematika vezana uz gradnju elektrana i odnosa s Hrvatskim operaterom tržišne energije (HROTE).
 
Na Krku u Milohnićima nalazi se prva solarna elektrana na kući na kojoj RITEH nije samo izvođač, nego i investitor, uzevši krov u najam na 14 godina od vlasnika kuće. Ta elektrana služi kao pokazni projekt za sve zainteresirane investitore u solarne elektrane. Tvrtka RITEH ima šest podružnica u Hrvatskoj i bavi se energetskom učinkovitošću, certificiranjem zgrada te je do sada sudjelovala u projektiranju i izgradnji preko 60 solarnih elektrana.
 
Dokumentacija za ulaganje u više od 30 elektrana vrijednih 7.5 milijuna kuna predana je nadležnima i čeka se ugovor s Hrvatskim operaterom tržišne energije (HROTE). RITEH će investirati u dio tih elektrana, a do sada je napravio više od 1800 energetskih pregleda poslovnih, stambenih, višestambenih i javnih zgrada te na velikom broju objekata postoji interes vlasnika za gradnjom elektrane.  
 
“Iznimno smo ponosni na ovaj projekt i drago nam je što su investitori prepoznali kvalitetu naše usluge. Počevši od siječnja 2013. godine RITEH je poslao preko 50 zahtjeva na adresu HROTE za sebe i klijente, na temelju kojih HROTE za 2014. godinu kreira redoslijed prijava za one koji nisu ušli u kvotu za 2013. godinu. Početkom siječnja ove godine opet su poslani zahtjevi, jer HROTE bezrazložno poništava redoslijed iz 2013. godine. Na dan 14.08.2014. godine još uvijek nije objavljen kompletan popis novih ugovora, stoga ni RITEH, a ni naši klijenti, nemaju rješenja niti odgovore za poslane zahtjeve zbog čega se investicije ne mogu realizirati”. – izjavio je Matija Rukavina, direktor tvrtke RITEH d.o.o.

RITEH zajedno s svojim klijentima pokušava riješiti ovaj problem, a Rukavina dodaje: “Nužni zahtjevi za daljnji razvoj tržišta solarnih elektrana su omogućavanje ulaganja u male solarne elektrane te smanjenje cijene otkupa energije, poticanje instalacija sunčanih elektrana od 5,00 – 7.00 Kw po uzoru na susjedne zemlje, transparentno provođenje politike ulaganja u  obnovljive izvore energije, procesuiranje dosadašnjih nezakonitosti i pogodovanja prilikom dodjele ugovora s HROTE, te uvođenje trogodišnjeg plana poticaja i kvota s jasnim pravilima, a ne mijenjanje pravila iz godine u godinu, što koči daljnje investicije i ulaganja te potiče nesigurnost.” 
 
RITEH d.o.o. je riječka tvrtka sa šest podružnica u Hrvatskoj, koja se bavi energetskom učinkovitošću, certificiranjem zgrada, projektiranjem i nadzorom nad gradnjom. Misija RITEH-a je pružanje inženjerskih i konzultantskih usluga te kompletnih rješenja na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. RITEH klijentima pomaže povećati energetsku učinkovitost objekata, smanjiti troškove energije i emisije ugljičnog dioksida. Projektnu dokumentaciju rade za područje zgradarstva, industrije i infrastrukture. Više informacija na www.riteh.eu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close