‘Rent-a-car tržište treba regulirati uvrštavanjem u segment turizma’

Autor: Darko Bičak , 16. kolovoz 2017. u 14:27
Krešimir Dobrilović, osnivač Carwiza/Davor Puklavec/PIXSELL

Tržište je, od 2013. godine kada je bilo oko 9000 vozila u vrhuncu sezone, buknulo na ovogodišnjih gotovo 18.000, kaže osnivač Carwiza Krešimir Dobrilović.

Nakon što je u proteklom razdoblju sudjelovao u organiziranju najvećih rent-a-car kuća, poput Oryxa i Fleeta, Krešimir Dobrilović se odlučio pokrenuti i vlastiti biznis u tom sektoru.

Naime, ove turističke sezone se na tržištu pojavila nova rent-a-car kuća Carwiz koja je osnovana početkom godine, a već sada, kaže njezin vlasnik, ima flotu od 750 vozila. "Uvjeti na tržištu su se uvelike promijenili, pogotovo u odnosu na 2008. kada je Oryx rent-a-car, tada AMC rent-a-car, krenuo. Pad tržišta vozila u Hrvatskoj, kao jedan od glavnih pokazatelja velike gospodarske krize koja je nastupila tih godina, auto kuće su pokušale nadomjestiti sve dostupnijim vozilima prema rent-a-car kućama", pojašnjava Dobrilović.

Dodaje i da je otvaranje tržišta izvoza rabljenih vozila ulaskom naše zemlje u Europsku uniju, kao i veliki rast turističkog sektora, doveo je do velike ekspanzije na rent-a-car tržištu. Kao primjer navodi analize koje rade posljednjih 10-ak godina, a koje pokazuju da se tržište od 2013. s oko 9000 vozila u vrhuncu sezone povećalo na ovogodišnjih gotovo 18.000 vozila.  "Sve to jasno dovodi do činjenice da je tržište zasićeno vozilima i novim rent-a-car kućama, što za rezultat ima puno nižu cijenu nego je to bilo prije koju godinu. Ipak taj podatak ne treba gledati kroz negativnu konotaciju već kroz činjenicu da jačanjem tržišta profitiraju krajnji korisnici", kaže Dobrilović. Dodaje da je najam vozila svojom lakom dostupnošću i prihvatljivim cijenama prestao biti bauk i postao je sistem usluge kroz iznimno čestu uporabu.

"Posljednjih godina su na tržište stigli i oni koji znaju i hoće poslovati pod svim zakonitostima ove djelatnosti, ali nažalost i oni kojima je to usputna djelatnost u kojoj su vidjeli mogućnost brze i lake zarade. Nadam se da će se tržište dodatno regulirati s uvrštenjem rent-a-car djelatnosti u segmentu turizma i u novim izmjenama zakona o pružanju usluga u turizmu koji je u pripremi u suradnji sa strukovnom koordinacijom pri HUP-u, čiji sam bio i jedan od pokretača. Kao djelatnost gdje je pogotovo strani gost prvi doticaj s Hrvatskom, smatram da je izuzetno bitan taj osjećaj kojeg naša branša daje turistu", navodi Dobrilović.

Carwiz trenutno posluje preko poslovnica u Zagrebu, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku, s tim da u dva naša najveća grada ima po dvije ispostave – u zračnoj luci te u gradu. U samoj tvrtki kažu da im je tijekom turističke sezone popunjenost kapaciteta, odnosno iznajmljenost automobila, veća od 90 posto. Tvrtka trenutno zapošljava 38 ljudi, a njezin direktor i vlasnik najavljuju agresivno širenje u narednom razdoblju na područje gotovo čitave Hrvatske. U floti im, kao i u većini ostalih rent-a-car flota, prevladavaju automobili njemačkih marki u svim kategorijama. U Carwizu ističu da se na tržištu žele nametnuti i inovacijama te da već nude najam GoPro kamere uz vozilo, a također da se s konkurencijom bore inovativnom internetskom stranicom.

Komentirajte prvi

New Report

Close