Vertiv radi na čak 20-ak projekata, Hrvatska ima šansu ugrabiti dio kolača

Autor: Josipa Ban , 01. prosinac 2022. u 10:51
Vodstvo Vertiv Croatia Viktor Petik, Vedran Brzić, Igor Grdić i Marko Škara/L. STANZL/PIXSELL

Vertiv Croatia medijima pokazali proizvodnju započetu prošle godine.

U proizvodnom pogonu kompanije Vertiv u Rugvici trenutno se radi na čak 20-ak projekata. Na ulasku u IMS (pogon tvornice za proizvodnju modularnih rješenja) Marko Škara, voditelj tvornice, pokazuje podatkovni centar snage 500 kilovata, napravljen po narudžbi, a koji se upravo rasklapa i priprema za slanje u Francusku.

Drugi, smart mod, namijenjen naručitelju iz Uzbekistana upravo se testira. Nakon toga slijedi rasklapanje i otprema. Sve u svemu, objašnjava Uprava Vertiva tijekom novinarskog obilaska tvornice, sama proizvodnja modularnih podatkovnih centara, kakvi se slažu u tvornici u Rugvici otvorenoj lanjskog travnja, traje tek šest do sedam tjedana.

Veliki rast
Također, pogon u Zagrebačkoj županiji baza je modularnih rješenja te centar izvrsnosti za cijeli svijet. “Inženjeri ovdje u Zagrebu podržavaju inženjerski i razvojem druge regije, uz EMEA-u i Ameriku te azijsko-pacifičku”, ističe Vedran Brzić, senior direktor IMS Inženjerstva.

To pak dovoljno govori o značaju tvornice u Hrvatskoj, jedne od 23 proizvodne lokacije globalne korporacije Vertiv, čije je sjedište u SAD-u, te jedne od pet u Europi. Ova u Hrvatskoj specijalizirana je za izgradnju modularnih podatkovnih centara namijenjenih EMEA regiji.

Usto, u tvornici, čija je izgradnja stajala 10 milijuna eura, proizvode još i klima-uređaje (namijenjene hlađenju podatkovnih centara) te energetske module, što im je najprodavaniji, a ujedno i najskuplji proizvod. Novi pogon u Rugvici ima 130 posto više unutarnjeg prostora, što i ne čudi kada se u obzir uzme potražnja za podatkovnim centrima.

”U dvije se godine posao dva puta povećao te očekujemo rast potražnje od 20 posto”, rekao je Viktor Petik, član Uprave Vertiv Croatia, kompanije nastale 2017., ali čija je tradicija u Hrvatskoj mnogo duža jer je nasljednica Emerson Energy System, koja u Hrvatskoj posluje od 2000.

O potražnji za podatkovnim centrima dovoljno govori i rast prihoda Vertiv Croatia koji su u 2020. rasli 66, a prošle godine 32 posto, dosegnuvši 716 milijuna kuna. Petik ističe da rast očekuju i ove godine, a on se odrazio i na broj zaposlenih koji je sa 280 krajem 2020. narastao na više od 500.

Promjena trendova
Usto, ove su godine otvorili i ured u Rijeci i to nakon brojnih rasprava. Rijeka je pak, kaže Brzić, prevagnula iz tri razloga. “Grad je s jakim tehnološkim sveučilištem i ostalim fakultetima koji trebaju Vertivu. Također, Rijeka ima bogatu industrijsku tradiciju, a i blizu je Zagrebu”, objašnjava Brzić.

Dodaje pritom, da se radi o rješenjima koja su tehnološki i inženjerski vrlo kompleksna. “Modularni podatkovni centri zahtijevaju suradnju niza inženjerskih disciplina, poput arhitekture, građevine, energetike, strojarstva, klimatizacije, automatike”, ističe.

Također, digitalizacijom podatkovni centri postaju sve traženiji, a uočavaju se, objašnjava Igor Grdić – zadužen za poslovanje i servise za Hrvatsku i zemlje CEE-a Vertiva Croatia – promjene trendova.

“Podatkovni se centri uglavnom nalaze oko velikih gradova, to je famozni FLAP (Frankfurt, London, Amstredam i Paris) te Dublin. U posljednje vrijeme vidimo pomak potreba i kapaciteta prema istoku. Posljednje tri godine Poljska, odnosno Varšava, ima eksploziju u podatkovnim centrima s preko 200 MW kapaciteta.

Trendove Varšave prati i Izrael, no postavlja se pitanja gdje će ići sljedeće širenje. Vertiv Croatia, naravno, gura Hrvatsku”, ističe Grdić dodajući da postoje realne šanse da to i postanemo, a uz nas potencijal postoji i u Grčkoj, Rumunjskoj i Češkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close