Rapski Imperial s padom dobiti i noćenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 13:48
Arhivska fotografija: Marijan Sušenj / Pixsell

Hotelska tvrtka Imperial s otoka Raba prvih je devet mjeseci ove godine završila s dobiti od 31,6 milijuna kuna.

Hotelska tvrtka Imperial s otoka Raba prvih je devet mjeseci ove godine završila s dobiti od 31,6 milijuna kuna, što je za 4,4 milijuna kuna ili 12,3 posto manja dobit nego za isto razdoblje prošle godine te istodobno za 1,5 milijuna kuna ili za 4,5 posto manja od planirane.

Pokazuje to poslovno izvješće Imperiala objavljeno na Zagrebačkoj burzi u sklopu kojeg iz te tvrtke navode i da je u prvih devet mjeseci ove godine u njihovim smještajnim objektima ostvareno nešto malo više od 630 tisuća noćenja, što je 5,7 posto manje nego lani i 9,1 posto manje od plana.

To je, kao i ovogodišnje povećanje stope PDV-a s 10 na 13 posto, uvjetovalo i smanjenje ukupnih prihoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za 1,4 milijuna kuna ili za 1,2 posto, na 116,8 milijuna kuna, pri čemu navode da je negativni utjecaj povećanja PDV-a na ukupne prihode 3,2 milijuna kuna.

Ukupnih su rashodi povećani za 3 milijuna kuna ili za 3,7 posto, na 85,1 milijun kuna, što iz te tvrtke dijelom objašnjavaju i povećanjem troškova osoblja za 16,6 posto u odnosu na prošlu godinu ili na gotovo 25 milijuna kuna jer za razliku od prošle godine nisu koristili usluge agencija za zapošljavanje.

Na dan 30. rujna u Imperialu je bilo 270 zaposlenih ili 24 manje nego na isti dan prošle godine, pri čemu ih je 240 bilo stalno, a 30 sezonski zaposlenih.

U komentaru uz izvješće iz Imperiala lošije rezultate ove godine te slabiju popunjenost kapaciteta, posebice kampova, objašnjavaju i ljetnim lošim vremenskim prilikama, a ističu i da su novi porezni propisi otežali poslovanje autobuserima te ugovaranje i realizaciju autobusnih grupa.

Imperijal, tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, u procesu je privatizacije koji do sada nije pokazao rezultate. Prvi krugu tog procesa završen je krajem ožujka s deset dostavljenih neobvezujućih ponuda ili pisama interesa za kupnju 50,08 posto državnih dionica u toj tvrtki. Međutim, u drugom krugu za obvezujuće ponude, završenom u prvom dijelu listopada, nije stigla nijedna ponuda.

Za dionice se tražilo početnih 249,1 milijuna kuna te još minimalno 200 milijuna kuna investicijskog ulaganja u tri godine iz vlastitih sredstava.

Iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sredinom listopada su najavili da će analizirati uvjete prodaje te pripremiti i objaviti novi natječaj odnosno ponoviti postupak.

Komentirajte prvi

New Report

Close