Ramljak s dobavljačima u četvrtak rješava ‘granični dug’

Autor: Suzana Varošanec , 24. listopad 2017. u 07:59
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Dio operativnog duga je i dug nastao prije otvaranja postupka koji je naknadno dospio, pa nema otpisa.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak pozvao je dobavljače 26. listopada na sastanak na kojem će raspraviti pitanja vezana uz obveze prema dobavljačima za plaćanje roba i usluga koje su nastale prije 9. travnja, ali dospijevaju naknadno, što se kolokvijalno zove ‘granični dug’. Očekuje se da će prezentirati mogućnosti podmirenja, a izgledno je da su dionici suglasni da granični dug predstavlja dio operativnog duga i da se isti mora podmiriti u potpunosti, dakle, bez otpisa. No, problem je što Agrokor ovaj tren nema dostatnu količinu novca da ga odmah plati u potpunosti, a da ne ugrozi svoj redovan novčani tijek, pri čemu svi napominju i da se novi operativni dug za robu i usluge isporučene nakon lex Agrokora plaća u zakonskim rokovima.

Predstavnici dobavljača napominju da je od tranše od 150 milijuna eura iz roll up kredita namijenjenog podmirenju starog duga prema dobavljačima (nakon 100% podmirenja malih dobavljača i 40% ostalih dobavljača), preostalo još oko 45 milijuna eura. Očekuje se da taj novac, prema načelnom dogovoru s Vjerovničkog vijeća, bude isplaćen dobavljačima za granični dug. Ovime bi se svima proporcionalno uplatilo 35-40% graničnog duga, a ostatak bi se tretirao kao redovan operativan (novi) dug i plaćao prema mogućnostima, a najvjerojatnije kroz period od 2 godine beskamatno, ali bez otpisa.

Prema najavama na sastanku će se diskutirati i o obvezama nastalima temeljem mjenica, robno trgovačkih kredita i drugih aranžmana vezanih uz plaćanja za robe i usluge. Novi sastanak, inače uobičajeni način komuniciranja izvanredne uprave i dobavljača, dolazi uoči druge faze postupka, a ona će započeti s objavom tablica ispitanih tražbina. To se očekuje ovih dana: naime, nakon sudskog rješenja o utvrđenim tražbinama to znači da brzo kreću i pripreme za izbor stalnog vjerovničkog vijeća, ključnog tijela koje će zajedno s povjerenikom i njegovim timom voditi sve aktivnosti u cilju nagodbe. No, kako je Agrokor uputio i poziv dobavljačima koji se žele prijaviti na sporazum o roll up kreditu, što je izazvalo navodno velik interes, sada je i usklađivanje oko kriterija s dobavljačima u završnici. Razjasnit će se pitanje tko će iz tih redova imati prioritet te biti ravnopravan s bankama tako što s 1 kunom novog kredita kroz vrijednost robe spašava 1 kunu starog duga. Od dobavljača nitko još nije potpisao taj sporazum, a kako se poziv za potpisivanje očekuje uskoro, to znači da će dio njih zatvoriti dio svojih potraživanja, a društvo će dobiti robu koja se brzo okreće čime se popravlja likvidnost. Inače, dobavljačima koji su pristali na sporazum o suradnji pod istim komercijalnim uvjetima kao prije otvaranja postupka dosad je isplaćeno 32% starog duga te još 8% slijedi u ožujku 2018., dok je onima koji to nisu htjeli isplaćen dio starog duga koji iznosi oko 11 posto.     

Komentirajte prvi

New Report

Close