Radnici Kemenskog šokirani isplatom zaostalih plaća i otpremnina

Autor: Saša Paparella , 29. rujan 2017. u 14:24
Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge/Marko Prpić/PIXSELL

Bivši zaposlenici dobili manje od očekivanog, ministar financija obećao ispitati moguća rješenja.

Zaposlenici Kamenskog ostali su u šoku vidjevši da im je na ime zaostalih plaća i otpremnine isplaćen manji iznos od očekivanog.

"Bilo je rečeno da ćemo dobiti 15,2 posto naših potraživanja, što bi u mom slučajku iznosilo oko 7000 kuna. Na kraju sam dobila svega 3500 kuna", rekla nam je Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko, koja kaže da će zbog svega što je doživjela od države tražiti ne samo cjelokupni iznos duga s kamatama, već i odštetu. Radnici tvrde da su u prosjeku dobili svega trećinu svote na koju su računali.

Stečajni upravitelj Zdravko Mitak tvrdi da je problem u strukturi radničkih tražbina. "Između 2008. i 2010. nisu uplaćivani porezi i doprinosi, već su radnici dobivali plaće u neto iznosu. Osim toga, plaće su im bile tako niske da su dobrim dijelom već pokrivene kroz tri minimalca i pola otpremnine, što im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja", pojasnio nam je Mitak. Napominje kako je cijeli proces trajao sedam godina i zato jer se trebalo nizom parnica riješiti onih tvrtki koje su nekretnine Kamenskog opterećivale razlučnim pravima.

"Da to nismo učinili, nikakvog novca za isplatu ne bi bilo, jer bi tim tvrtkama pripalo preko  20 milijuna kuna", kaže Zdravko Mitak. Na vijest o očajnim radnicima reagirao je i ministar financija Zdravko Marić. "U Poreznu upravu došlo je više apela da se država odrekne svojih potraživanja. Međutim, postoji i dio koji se ne tiče samo Ministarstva financija, već doprinosa za mirovinsko osiguranje. Vidjet ćemo što možemo napraviti", obećao je ministar Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close