Radnici ne žele Francuze: ‘Koncesionirajte si vi Zokija!’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2013. u 14:44
Zbog štrajka djelatnika Zračne luke Zagreb obustavljeni su svi domaći i međunarodni letovi do petka 22. studenog u ponoć. Photo:Grgur Zucko/PIXSELL

U pristanišnoj zgradi zagrebačke zračne luke, u kojoj se štrajka od jutros u 10 sati, sindikati su u podne održali prosvjedni skup protiv koncesionara.

U pristanišnoj zgradi zagrebačke zračne luke, u kojoj se štrajka od jutros u 10 sati, sindikati su u podne održali prosvjedni skup protiv koncesionara, francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC).

Na skupu su štrajkači upozorili kako neće mirno prihvatiti da ih se gura u tvrtku francuskog koncesionara ZAIC-a koja, kako tvrde, nema novca niti za režije, a kamoli za isplatu plaća.

"Sprema nam se tužna sudbina hrvatskih radnika koji su završili na cesti ostavljeni i jadni", poručio je okupljenima u ime Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb Ante Dujić, što su prosvjednici popratili glasnim zvižducima uz zavijanje sirene za opću opasnost.

Ovo smo mi sagradili, a ne koncesionari domaći ili strani i pazimo na svoju imovinu i sebe jer nam je stalo do naše budućnosti, rekao je Dujić.

"Neka investitori pokažu novce i neka rade, ali investitor ne može biti onaj tko nema ni za režije niti za plaće", naglasio je Dujić. Upozorio je da Uprava pokušava podijeliti štrajkače radeći popise onih koji štrajkaju.

Prosvjednicima se obratio i sindikalac Mladen Mesić koji je rekao kako je Uprava zatražila sudsku zabranu štrajka te pozvao na prosvjedno okupljanje danas u 15,55 sati ispred Upravne zgrade, te ponovno sutra u podne u pristanišnoj zgradi.

Više stotina okupljenih štrajkača noseći bedževe s natpisom "Štrajk" i transparente poručili su da štrajk nije njihov prvi nego jedini izbor. Na transparentima je, između ostalog, pisalo "Akcija, posebna ponuda, aerodrom za 1 euro", "Zajedno u borbi za spas hrvatskih zračnih luka", "Konzorcij projekt za pljačkanje radnika ZLZ-a" "Bajiću, pljačka je u tijeku. Što se čeka?" "Zadnji poziv za Zračnu luku Zagreb".

Štrajk u Zračnoj luci Zagreb počeo je jutros u 10 sati obustavom svih 60 komercijalnih letova, a trajat će do sutra, 22. studenoga u 24 sata. Ne postigne li se u međuvremenu dogovor, početak druge faze štrajka predviđen je početkom 26. studenoga u ponoć s trajanjem do 28. studenog u 24 sata.

Ugovorom s Vladom ZAIC je dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

Ukupni koncesijski prihod kroz 30 godina iznosit će 1,940 milijardi eura, odnosno po današnjoj vrijednosti 540 milijuna eura, dok će ulaganja u prvoj fazi izgradnje terminala iznositi 236 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close