Radnici Kamenskog ipak su dočekali svoje plaće

Autor: Saša Paparella , 26. rujan 2017. u 14:01
Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko/D. Urukalović/PIXSELL

Nakon isplate zaostalih plaća zaključit će se stečajni postupak, a poznata modna tvrtka briše se iz registra.

Sedam godina nakon otvaranja stečajnog postupka, radnici Kamenskog do kraja tjedna dobit će svoj novac, potvrdio nam je stečajni upravitelj Zdravko Mitak.  

"Na žalost, ti vjerovnici neće biti u cijelosti namireni, već će dobiti samo 15,2 posto", rekao nam je Mitak, koji brigu o Kamenskom vodi od početka otvaranja stečaja u listopadu 2010. Nakon te isplate, očekuje se brisanje iz sudskog registra nekoć poznatog modnog brenda, koji je postao sinonim za uništavanje tvornica i radnih mjesta. Prema završnom računu stečajnog upravitelja, Kamensko je u stečaju uprihodilo 35,1 milijuna kuna.

 

Grozaj

Tužit ću državu, tražim sve neisplaćene plaće.

Od novca dobivenog prodajom imovine isplaćeni su vjerovnici oni iz višeg isplatnog reda, primjerice banke, ukupno 28,7 milijuna kuna, a ostatak ide radnicima. "Umjesto 41,5 milijuna kuna, nas 805 radnika za neisplaćene će plaće dobiti svega 6,3 milijuna. Evo, ja ukupno potražujem 92.000 kuna, što je smanjeno na 71.737 jer dio ide kao povrat duga Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja, koja nam je svojedobno isplatila tri minimalca.

Na kraju ću dobiti samo 7000 kuna", rekla nam je Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko, koja najavljuje tužbu protiv države. "Pa kako ih ne bi tužila! Tražit ću cijeli iznos novca, plus ispriku za sve što su nam napravili i kažnjavanje krivaca za propast tvornice. Građanima se naplaćuju zatezne kamate zbog kašnjenja, a mi nakon sedam godina čekanja ne možemo dobiti niti cijeli iznos potraživanja, a kamo li neke kamate", kaže Đurđa Grozaj.  

Veći dio prihoda u stečaju otpada na prodaju četiriju nekretnina u središtu grada. Od toga je 24 milijuna kuna dobiveno za atraktivni zgradu, onu u Reljkovićevoj ulici, zbog koje je Kamensko i zapelo za oko tajkunima. U trenutku otvaranja stečajnog postupka bila je opterećena razlučnim pravima niza tvrtki povezanih s Miroslavom Kutlom, no njihove su tražbine pobijene. Među radnicima kojima će sada biti isplaćeni zaostaci je i Kutlin direktor Antun Crlenjak, kojem se sudi u više procesa povezanih s tvrtkom Kamensko.  

Komentirajte prvi

New Report

Close