Rabljeno, a novo? Zapuštene nekretnine obnovljene prema potrebama današnjih kupaca

Autor: PD VL native tim , 02. listopad 2023. u 10:44
Obnovljene nekretnine odlikama u potpunosti konkuriraju sličnim novim građevinama/SHUTTERSTOCK

Kupci su dosad radije birali nove nekretnine zbog dugotrajnog i često nepredvidivog procesa renovacije.

Do vlastite nekretnine sve je teže doći, a cijene kontinuirano rastu. Predviđen pad cijene kvadrata se – nije se još dogodio, a ljudi koji se sve češće, silom prilika, okreću podstanarstvu itekako osjete porast i cijena najma. Isti problem imaju i poduzetnici koji pokušavaju unajmiti ili kupiti adekvatan prostor.

Promatra li se tržište rabljenih nekretnina one jesu nešto povoljnije iako još nije došlo do značajnije razlike u samoj cijeni nove i starije nekretnine. Ono što bi mogla biti prednost rabljenih nekretnina- cijena s druge strane zahtjeva dodatnu adaptaciju ili potpunu renovaciju. Ipak, mnogi zaziru od toga jer je riječ o velikom utrošku vremena i novca, potrebno je organizirati razne majstore, a finalna cijena s obzirom na promjenu tržišnih uvjeta, ispadne i viša od inicijalno planirane.

Današnji kupci sve više traže gotova rješenja bez obzira radi li se o novim ili korištenim nekretninama. Upravo takvu potrebu prepoznala je i tvrtka EOS nekretnine te je pokrenula projekt razvoja zapuštenih i neupotrebljivih nekretnina iz vlastitog portfelja dajući im novu vrijednost. U svojoj ponudi imaju nekretnine različitih namjena iz svih dijelova Hrvatske širokog razvojnog potencijala. Garancija zadovoljstva klijenta je njihov tim koji čine visokokvalificirani stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom.

Prodaja rabljenih nekretnina u padu

Neće se više lako i brzo prodavati rabljene, zapuštene nekretnine na neatraktivnim lokacijama, po nerealno visokim cijenama, jer se ‘potrošio’ fond kupaca.

Cjelovita obnova

“Promatrajući razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj jasno je da je interes za kupnjom nove nekretnine izraženiji u odnosu na kupnju starije nekretnine. Razlozi zašto su kupcima prvi odabir novije nekretnine je između ostalog u dugotrajnom i često nepredvidivom procesu renovacije koji uključuje definiranje projekta, prikupljanje ponuda i odabir različitih vrsta izvođača, izradu terminskog i financijskog plana, praćenje samog projekta te koordinaciju između različitih sudionika u gradnji.

Sve navedeno je prilično zahtjevan proces koji traži visoku stručnost i vrijeme, a ako tome još pridodamo nestabilnost cijena i nedostatak radne snage u sektoru graditeljstva, postoji velika vjerojatnost da inicijalni budžet višestruko poraste.

Upravo zato smo u EOS-u odlučili osnovati tim zadužen za rekonstrukciju vlastitih nekretnina bez prave uporabne vrijednosti, kako bismo kroz stručan pristup i optimalne resurse stvorili novu vrijednost i ponudili našim kupcima gotovo rješenje, tj. obnovljenu nekretninu koja će svojim odlikama u potpunosti konkurirati sličnim novim građevinama”, objasnio nam je Ante Ricov diplomirani inženjer građevinarstva, voditelj akvizicije, razvoja i upravljanja nekretninama u EOS-u.

Ante Ricov, voditelj akvizicije, razvoja i upravljanja nekretninama u EOS-u/IGOR KRALJ/PIXSELL

Bilo da su potpuno zapuštene ili čak ruševne EOS pri obnovi postojećih nekretnina pristupa cjelovito, dajući im novu arhitektonsku, ali i tržišnu vrijednost. Riječ je o odmah useljivim nekretninama, obnovljenim u skladu s modernim standardima gradnje i arhitektonskim rješenjima, koja u obzir uzimaju i zaštitu građevine od rizika (primjerice potresa) te svijest o zaštiti okoliša, korištenjem ekoloških materijala.

Dajući novi izgled nekretninama ujedno se definira smjer njezine uporabne uloge koja može biti i višestruka. Primjerice ako se radi o stambenoj nekretnini ona se može koristiti u privatne ili u komercijalne svrhe (najam).

“Započevši s prvim ovakvim projektom u Hrvatskoj koji se odnosi na zapuštenu kuću u Istri, EOS planira nastaviti jednakim pristupom prema poslovnim nekretninama bilo da se radi o proizvodnim pogonima, skladištima, uredskim prostorima i sl.”, pojasnio je Ricov.

U 2023. godini do rujna bilježi se značajan pad prodaje nekretnina i to gotovo za 25% posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prema podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno više od 72 tisuće kupoprodajnih transakcija stanova i kuća, a do rujna ove godine oko 50 tisuća. S druge strane cijene nekretnina još su uvijek na visokim razinama.

“Neće se više lako i brzo prodavati rabljene, zapuštene nekretnine na neatraktivnim lokacijama, po nerealno visokim cijenama, jer se ‘potrošio’ fond kupaca koji su ih spremni ili u mogućnosti platiti, jer više nema APN-a koji je potaknuo mnoge da kupe preskupe nekretnine. Također, dovršeno je uvođenje eura, koje je snažno utjecalo na povećanu potražnju u 2022. godini, izjavila je predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb Lana Mihaljinac Knežević na 35. Forumu poslovanja nekretninama u organizaciji HGK.

72

tisuće kupoprodajnih transakcija stanova i kuća zabilježila je Porezna uprava lani

Posredovanje u prodaji

Nova usluga koju EOS nudi je i posredovanje u prodaji nekretnina za klijente koji žele cjelovitu i stručnu uslugu. Specijalizirali su se u prodaji nekretnina koje zahtijevaju poseban pristup, bilo da je riječ o nekretnini višeg cjenovnog ranga, poslovnoj nekretnini ili nekretnini koja ima specifična pravna obilježja što zahtijeva specifična znanja u prodaji i definiranju prodajnog pristupa prema investitorima.

Stručnjaci EOS-a pružaju cjelovit pristup svakom klijentu, od konzultacija o tržišnoj vrijednosti nekretnine (proučavajući sve faktore koji određuju mogućnost postizanja tražene cijene kao što su lokacija, stanje nekretnine, potražnja, namjena nekretnine) do kontakta s potencijalnim kupcima i konačne prodaje nekretnine.

Uz navedeno, ponuda EOS nekretnina na Internetskoj stranici www.eos-nekretnine.hr pruža uvid u kompletnu ponudu, kroz detaljne fotografije, video preglede odnosno mogućnost virtualnog 3D ogleda nekretnine i druge pogodnosti.

* Sadržaj omogućile EOS nekretnine

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nekretnine u hr vrijede pola u odnosu na kupovnu moć kao recimo u Berlinu, Versaillesu, strasbourgu ili nekom Fr. Selu.. centar ZG je iznimka.. to vrijedi 4000 eura al pari, dakle 2000

New Report

Close