Puljanka bez svojih trgovina, baca se u turističke vode

Autor: Suzana Varošanec , 20. lipanj 2016. u 14:32
Zadnja trgovina u Puli ove godine je zatvorena/Duško Marušić/PIXSELL

Sa svojim brendom pokrenut će specijalizirane dućane više orijentirane turizmu, kaže direktorica Ivana Legin. Nepoznato s koliko radnika.

Puljanka je lani sklopila predstečajnu nagodbu, no više ne obavlja svoju temeljnu djelatnost trgovine na malo u vlastitoj maloprodajnoj mreži. Tvrtka ju je dala u zakup, a priprema novi projekt u istoj branši s turističkim naglaskom.

Kad je riječ o nekretninskom portfelju koji ne služi za operativno poslovanje, dobili smo potvrdu da će tu imovinu staviti u funkciju, ali bez konkretnijih objašnjenja.  Tko je zakupac i kad kreće novi projekt, iz tvrtke nisu otkrili, a nepoznanice su i pojedinosti u vezi najavljene komercijalizacije. Za razliku od otvorenih pitanja, sudeći prema odgovoru predsjednice uprave Ivane Legin, koja odnedavno vodi poslovanje tvrtke, bjelodano je preslagivanje u segmentu maloprodaje, što je zanimljivo jer odudara od plana operativnog poslovanja iz predstečajne dokumentacije.

 

500radnika

bilo je u Puljanki još donedavno

Naime, za razdoblje od 2014. do 2018. planirani godišnji prihodi od prodaje robe na malo iznosili su od 143 do 240 milijuna kuna, a u vrijeme projekcija maloprodajna mreža obuhvaćala je oko 570 jedinica u vlasništvu tvrtke ili zakupu. Ne tako davno Puljanka je zapošljavala i 500 ljudi, na kraju prošle godine bilo ih je stotinjak, čiji je broj naknadno srezan. Legin iznosi da je "višak radnika zbrinut", no nepoznanica je koliko ih je ostalo. Usto, kao zakupcu prostora tamošnjih jedinica lokalne samouprave Puljanki je zakup uskraćen pa je na početku godine prestao njen zakup 11 prostora u Puli, a nedavno je zatvorena i zadnja trgovina u tom gradu.

I dok neki tvrde da tvrtkina osnovna djelatnost više ne postoji, iz čega i zaključuju da se niti nema što spašavati, nasuprot tome šefica uprave računa na brend tvrtke koja djeluje od 1947., a novi vlasnik je na sebe nedavno preuzeo financijske obveze. "Maloprodajna mreža u vlasništvu Puljanke dana je u dugoročni zakup, a Puljanka će sa svojim brendom pokrenuti specijalizirane trgovine koje će više biti orijentirane prema turizmu", tvrdi Legin.

Što se likvidnosti tiče, blokada traje 180 dana, navodi Poslovna Hrvatska, unatoč tome što je većinski vlasnik CCS, tvrtka osnovana slovačko-hrvatskim kapitalom, stečajnu prijetnju otklonila pristupanjem dugu. Postupak koji prethodi stečaju sud je obustavio, a cijeneći rad privremene stečajne upraviteljice odredio joj nagradu od 8000 kuna bruto. Država još drži oko 20% Puljanke, dok je šef NO Puljanke Predrag Đorđević, koji je funkciju preuzeo u predstečaju, nadzornik i u povezanim društvima, tako i u NO-u tvrtke Istra, u čijem je predstečaju Puljanka veliki vjerovnik, te i tu slijedi rasplet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close