Pukšar: Bolanča iznosi neistinite podatke

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2018. u 22:00
Bolanča je lani preuzeo agenciju od Ivana Pukšara/M. Lukunić/PIXSELL

Nije objašnjeno kako će se obeštetiti putnici koji su već platili aranžmane i što će biti s radnicima u poslovnicama.

Uprava turističke agencije Kompas Zagreb u petak je predala zahtjev za pokretanja stečaja nad tom agencijom, izvijestio je na konferenciji za novinare većinski vlasnik te agencije Matko Bolanča, napominjući da o detaljima ne može govoriti.

"Temeljem situacije u Kompas Zagreb i većeg broja odustajanja od aranžmana, društvo Kompas Zagreb d.d. steklo je uvjete da preda zahtjev za pokretanje stečaja, što je Uprava i predala", rekao je Bolanča, od 25. rujna predsjednik novog Nadzornog odbora. Kako stoji u materijalima predstavljenog novinarima, u proljeće lani vlasnikom Kompasa postalo je društvo Inspire Investments, koje je za fond Inspire Fusion tada preuzeo 86 posto agencije, ugovor su potpisali Matko Bolanča za račun fonda te dotadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa Ivan Pukšar. 

U materijalima se navodi da je u svibnju ove godine Uprava dobila izvješće revizije za 2017. kojim je utvrđena osnovana sumnja na računovodstvenu prijevaru za 2016. i prethodne godine. 

Spominje se umanjenje prihoda na 80 milijuna kuna, uz povećanje rashoda na 100 milijuna kuna, što, umjesto pozitivnih 300.000 kuna, rezultira gubitkom od 20,7 milijuna kuna.

Zbog lažno prikazanih brojki, lažno prikazanog kapitala, obveza prema dobavljačima i aktive, a koje su sve manje nego su bile prikazane, Bolanča je rekao da je Kompas Zagreb 25. rujna protiv odgovornih osoba podnio kaznenu prijavu DORH-u. 

Na konferenciji za novinare nije rekao ništa o putnicima koji su zbog otkazanih putovanja oštećeni niti na koji način im će se vratiti novac, a ni kako će se vratiti potraživanja partnerima. Također nije odgovorio ni što će biti s radnicima osim da ih je trenutačno 30.

Bivši vlasnik Ivan Pukšar kaže da Bolanča iznosi neistinite podatke te da je ključno što se s tvrtkom događalo nakon preuzimanja 1. travnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close