Prosvjed radnika RIZ-Odašiljača protiv “ekonomskog genocida” nad tvrtkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2013. u 14:42
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dragičević je rekao novinarima da SMH neće dozvoliti prodaju RIZ-Odašiljača, već traži da se radnicima omogući kupnja dionica ili da se one poklone radnicima u visini duga.

Dvjestotinjak radnika RIZ-Odašiljača održalo je danas na Markovu trgu prosvjed na kojem su od Vlade zatražili da spriječi likvidaciju te izvozne tvrtke i "sustavni ekonomski genocid" nad 235 radnika, za što optužuju državne agencije koje to navodno rade u korist nekretninske mafije.

Uz glasne zvižduke nezadovoljstva radnici su nosili transparente "STOP ekonomskom genocidu RIZ-a", "Vlado RH! Ne boj se građevinske mafije! Vratite RIZ-u naše dionice i naš novac!", "RIZ-ovih 45 braniteljskih mjesta na putu prema burzi!?", "Predstečajna nagodba – jednima opraštate milijarde, a RIZ-u ne plaćate dug od 103 milijuna kuna" i dr.

Glavna sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u RIZ-u Marina Glokević i predsjednik SMH-a Vedran Dragičević predali su u Banskim dvorima zahtjev da se radnicima RIZ-a vrate navodno nezakonito oduzete dionice koje danas vrijede oko četiri milijuna kuna, a RIZ-u dug Ministarstva financija u iznosu 103 milijuna kuna na ime tečajnih razlika i kamata.

Dragičević je rekao novinarima da SMH neće dozvoliti prodaju RIZ-Odašiljača, već traži da se radnicima omogući kupnja dionica ili da se one poklone radnicima u visini duga.

"Dug Vlade prema RIZ-Odašiljačima iznosi 103 milijuna kuna", tvrdi Dragičević. Upitao je tko to želi nekome namjestiti kupnju tvrtke "čije samo ime vrijedi sto milijuna kuna". Od Vlade tražimo da po hitnom postupku riješi pitanje ESOP-a, naglasio je.

Ustvrdivši kako se u RIZ-Odašiljačima provodi "sustavna pljačka radnika i ekonomski genocid nad tvrtkom", Glokević je zatražila konačnu realizaciju radničkog dioničarstva.

Upozorila je na spregu između "pojedinaca u nekretninskoj mafiji" i pojedinaca u bivšoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i sadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

"Radnici žele radničko dioničarstvo kako bi mogli sami odlučivati o sebi bez političkih makinacija i nekretninske mafije", rekla je Glokević. Da je tvrtka u Pušćoj Bistri, a ne u Maksimiru, država bi molila radnike da otkupe dionice kako bi se riješila portfelja. Ovako će zbog lokacije radije uništiti izvoznu tvrtku, kazala je.

Dugogodišnji direktor u RIZ-Odašiljačima i bivši član Uprave Milić Bijelić ustvrdio je da AUDIO i njegov sljednik DUUDI već četiri godine nezakonito drže otete dionice tvrtke. Bijelić kaže da se kroz to vrijeme Uprava promijenila sedam puta, a sa računa tvrtke je ukradeno oko 70 milijuna kuna.

"Ljude se nastoji silom otjerati s atraktivne lokacije kako bi ju za kunu dobila građevinska mafija", rekao je Bijelić i usporedio to sa sudbinom radnica Kamenskog.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nije to građevinska mafija, nego političarska mafija, u to nije uključen nijedan pravi privatnik, nego samo lažni privatnici-jataci političara.

radnike ostave s bezbroj neisplaćenih plaća, šutnu ih nogom u stražnjicu, onda namire banke da zadnje lipe i preprodaju zemljište nekom špekulantu.

tko to radi? marksisti iz sdp-a i hdz-a, koji su nominalno zaštitnici radničke klase.

tko neće prstom da mrdne kako bi zaštitio radnike? sindikati državnih službi, koji se inače međusobno solidariziraju preko svake mjere i ukusa.

i onda su na kraju svi protiv “neoliberalnog kapitalizma”, a nisu protiv zločinačko-kradljivačkog neokomunizma.

New Report

Close