Propala dražba, ali se za Uljanik zainteresirao još jedan potencijalni kupac

Autor: Marija Brnić , 09. veljača 2024. u 14:42
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Rumunjski GSP izvijestio je stečajnog upravitelja da nije bilo moguće provesti dubinsko snimanje, a javila se i talijanska tvrtka Micoperi, koja je tek saznala za dražbu

Priča o Uljaniku ne prestaje imati neobične zaplete. Tako je i s današnjom dražbom za prodaju većinskog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856, tzv. novom Uljaniku, za koju je Loris Rak, stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta, tek konstatirao kako nije uplaćena nijedna jamčevina, te da se  neće održati. Dražba je, inače, pokrenuta 2. veljače, nakon što se utvrdilo da postoje dvije ponude i jedno pismo namjere. To su riječka tvrtka Adria Mont, čiji je vlasnik Nermin Graca, te slovenska tvrtka Eko Bor Patrika Jarca, a pismo namjere uputila je tvrtka GSP Offshore u vlasništvu rumunjskog poduzetnika Gabriela Comanescua.

No, iz objavljene dokumentacije na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Pazinu doznaje se da je GSP Offshore jučer uputio Raku dopis u kojem ga obavještava da je zainteresiran za dražbu, no da u kratkom roku u kojem je u Uljaniku 1856 bio otvoren Virtual Data Room nije bilo moguće “utvrditi pravo stanje imovine i obveza Društva”, jer su dostupni podaci bili datirani s 31. prosincem 2022., odnosno djelomično im se na inicijativu stručnog tima kojeg su angažirali, omogućuje uvid u ažurirane podatke, počevši od 5. veljače. U tako kratkom roku i u takvim uvjetima, konstatiraju, nije moguće donijeti racionalnu i optimalnu poslovnu investicijsku odluku, tim više što se udjeli prodaju po načelu ‘viđeno-kupljeno’. Ni ostala dva kandidata koji su stečajnom upravitelju krajem siječnja dali ponude, a od kojih je on jednu i predlagao da se prihvati, i to izravno i bez dražbe, nisu uplatili jamčevinu.

No, neslužbeno se doznaje i da je osim Rumunja Raku dopis s najavom sudjelovanja u dražbi, ako bude odgođeno njezino održavanje ili ponovljeno, Raku dostavio i novi ‘igrač’, talijanska tvrtka Micoperi. Tvrtka je to sličnog profila kao Comanescuov GSP, posluje u sektoru nafte i plina na moru i u podmorju, te ima i vlastitu flotu. Za nadmetanje su, kako je Raku pisao CEO Micoperija Claudio Bartolotti, doznali netom prije njezina održavanja, zbog čega nisu u mogućnosti sudjelovati, no u slučaju da se dražba ne održi, daju do znanja stečajnom upravitelju i vjerovnicima Uljanik Brodogradilišta da su zainteresirani za dubinsko snimanje Uljanika 1856 i dražbu.

Što sada slijedi u slučaju prodaje Uljanika 1856, hoće li se kako je bilo predviđeno u slučaju odluke o prodaji nakon dražbe, skupština vjerovnika održati u ponedjeljak 12. veljače, te promptno utvrditi nove uvjete prodaje, još nije poznato.

Komentirajte prvi

New Report

Close