Proizvođač za autoindustriju zaključio ulaganje od 30 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 24. lipanj 2021. u 15:34
Investicijom su u Benkovcu obuhvaćena i proširenja pogona ljevaonice i strojne obrade/PD

Današnja tvornica u Benkovcu razvila se na ostacima nekadašnje ljevaonice zadarskog Bagata.

Benkovačka tvrtka LTH Metalni lijev, inače članica slovenske metalurške grupe LTH Castings, završila je investiciju vrijednu 30 milijuna kuna u širenje poslovni hkapaciteta. Kako pojašnjavaju iz LTH, osim nove uredske zgrade ukupne površine 2800 četvornih metara, investicijom su u Benkovcu obuhvaćena i proširenja pogona ljevaonice i strojne obrade za dodatnih 700 kvadrata.

LTH Metalni lijev ima dugogodišnju tradiciju na području tehnologije tlačnog lijeva na osnovu koje danas proizvodi odljevke od aluminijskih legura. Pored samog lijevanja, proizvodni proces također obuhvaća i CNC strojnu obradu kao i sofisticirane operacije pranja, montaže, testiranja.

Godišnja proizvodnja dostiže razinu od oko 7000 tona aluminijskih odljevaka. Tvrtka trenutno zapošljava više od 560 djelatnika, uglavnom mlađeg kadra tehničke struke, a godišnji prihodi od prodaje kreću se na razini od oko 350 milijuna kuna.

Kontinuirani rast

Unutar LTH Castings grupacije Metalni lijev se, kako pojašnjavaju u Benkovcu, ističe kao tzv. lean lokacija predana visoko produktivnom te istovremeno vrlo fleksibilnom proizvodnom procesu.

Današnja tvornica u Benkovcu se razvila na poslijeratnim ostacima nekadašnje ljevaonice zadarskog Bagata izgrađene još 80-tih godina prošlog stoljeća. U sastavu LTH grupacije, od 1999. godine bilježi kontinuirani rast volumno, tehnološki, kadrovski.

Direktor LTH Metalni Lijev, Milivoj Knežević, objašnjava da se tvrtka v niz godina nalazi u kontinuiranom investicijskom ciklusu vrijednom između 60 i 70 milijuna kuna na godinu.

“Nakon više godina fokusa na proizvodne kapacitete i na nove tehnologije, red je došao i na uredski dio. Ovom investicijom dobili smo novu i suvremeno opremljenu zgradu. Nova zgrada nam također nudi i rješenje za očekivani kadrovski rast u predstojećim godinama. I sad, kad je ovo odrađeno, nastavljamo s ulaganjima u proizvodne kapacitete i tehnološki razvoj”, kazao je Knežević.

U Metalnom Lijevu napominju da su u proteklom razdoblju ugovorili više novih poslova te da u predstojećim godinama očekuju daljnji rast poslovanja, nove investicije i nova radna mjesta. S obzirom na prostornu ograničenost na postojećoj lokaciji, u Benkovcu su neko vrijeme bili u potrazi za dodatnim prostorom, što je nedavno uspješno zaključeno kupnjom susjedne zemljišne parcele veličine 25.000 m2.

Održivost kao imperativ

Andrej Megušar, direktor LTH Castings grupacije, sa sjedištem u Škofja Loki u Sloveniji, istakao je da se tvornica u Benkovcu dokazala kao stabilan i uspješan čimbenik u dobavnom lancu u zahtjevnoj automobilskoj industriji.

“U potpunosti ju podržavamo u njenom daljnjem razvoju te je akvizicija susjedne parcele logičan iskorak koji će joj omogućiti daljnje širenje. Kao grupacija smo se opredijelili za održiv razvoj i upravo na ovoj, novoj lokaciji vidimo mogućnosti daljnjeg razvoja poštujući načela održivosti, a tu prije svega mislim na korištenje obnovljivih izvora energije, ali i općenito na energetsku učinkovitost“, naglašava Megušar.

Dodaje da se gotovo cjelokupni njihov asortiman plasira na tržište Europske unije, a proizvodna paleta je u potpunosti namijenjena automobilskoj industriji. Najznačajniji kupci dolaze iz kruga premium proizvođača kao što su Mercedes, BMW ili Audi, ali i drugi veliki igračipoput Continentala, ValeoSiemensa ili ZF-a.

LTH Castings je u vlasništvu grupe menadžera, a posljednjih godina bilježi znatan rast. Tvornice ima u Vincarjima i Trati pokraj Škofje Loke, u Ljubljani te u Hrvatskoj i Makedoniji. Grupa trenutno ima 3200 zaposlenika, a u pretkriznoj 2018. godini grupacija je ostvarila više od 321 milijun eura prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close