Proizvođači sumnjičavi prema Zakonu o rudarstvu

Autor: Biserka Ranogajec , 24. listopad 2012. u 22:01
Stjepan Rak, član Uprave Knaufa Hrvatska/PIX

Proizvođači i prerađivači mineralnih sirovina strahuju da neće biti uvaženi prijedlozi struke.

Dugoočekivani Zakon o rudarstvu bit će na prvom čitanju u Hrvatskom saboru tijekom studenoga 2012. godine, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva. Iz Ministarstva poručuju kako je upravo "u tijeku završna dorada zakona i usuglašavanje s komentarima nadležnih tijela, nakon čega će nacrt zakona ponovno biti upućen u Europsku komisiju na mišljenje".

Nakon usvajanja Zakona o rudarstvu planira se donijeti Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (nafta i plin), a nakon toga i Pravilnik o skladištenju i trajnom zbrinjavanju plinova u geološkim strukturama kojim će se u hrvatsko zakonodavstvo unijeti direktive Europskog parlamenta i nadležnih vijeća. Ukratko, u izradi su dva zakona: jedan za naftu i plin, a drugi za čvrste mineralne sirovine (građevni pijesak i šljunak, tehnički i arhitektonski građevni kamen, ciglarska glina i ostalo). Upravo su predstavnici proizvodnje i prerade mineralnih sirovina, odnosno građevnog materijala bili glasni pobornici novog zakona. Nakon trogodišnje primjene zakona koji je stupio na snagu 1. srpnja 2009. u praksi je, kažu, detektirano niz problema. Unatoč krizi koja se u građevinarstvu i dalje nastavlja za velike kočničare razvoja spominju još na snazi Zakon o rudarstvu te donošenje lokalnih prostornih planova. Građevinski radovi u kolovozu su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili manji 11,8 posto prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

U proizvodnji građevnog materijala pad se odražava na poslovanje. Stjepan Rak, član Uprave Knauf Hrvatska i dio tima za jugoistočnu Europu, rekao je da ova vodeća europska kompanija građevnog materijala u Hrvatskoj teško posluje, u istočnoj Europi nešto bolje, a u svijetu vrlo dobro. Novi zakon o rudarstvu koji doduše nema izravne veze s krizom u građevinarstvu ipak je dobra podloga za poboljšanje uvjeta poslovanja, tvrdi Rak."Na novom se zakonu jako dugo radi i radili su ga ljudi iz struke pa se nadamo prihvaćanju naših sugestija. Ne bismo htjeli da nam se ponovi prijašnje iskustvo u donošenju zakona", dodao je Rak. Prema važećem Zakonu o rudarstvu, dugo traje procedura od ideje za eksploataciju sirovina do dobivanja koncesije. Sada valja ovaj postupak skratiti kako bi investitori dobili što prije koncesiju, smatra Rak. Gordan Šredl, direktor Prominsa, koji okuplja tvrtke za proizvodnju i preradu mineralnih sirovina, podsjeća kako je Zakon o rudarstvu usporio ulaganja u ovu djelatnost.

Svojim odredbama o dva javna natječaja u tijeku postupka ishođenja koncesije za eksploataciju (natječaj za istraživanje i ponovno natječaj za eksploataciju) donio je pravnu nesigurnost potencijalnim ulagačima u krajnji ishod postupka. Bez istraživanja nema ni eksploatacije, a kako istraživanje zahtijeva milijunska ulaganja, zakon ne daje jamstvo ulagaču da će na kraju dobiti koncesiju i tako povratiti uloženi novac, objašnjava Šredl. Međutim, boji se kako se u izradi novog zakona, za koji su tek načuli da se dijeli u dva dijela, neće saslušati prijedlozi struke prihvaćeni u radnoj skupini prije jeseni. Darko Pranjić iz pulske tvrtke Cesta osim ovog zakona velik problem vidi i u prostornim planovima te kaže: "Valjalo bi izraditi državni prostorni plan s ucrtanim prostorima za eksploataciju kako nas ne bi 'reketarili' lokalni čelnici zbog privatnih interesa."

Usitnjavanje

Dva zakona

Nacrt Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (nafta i plin) rješavat će ishođenje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, ugovore o koncesiji i ostale specifičnosti prilikom njihova istraživanja/eksploatacije, tumače u Ministarstvu gospodarstva. Ostale popratne radnje i postupci bit će u Zakonu o rudarstvu (građenje i uporaba rudarskih objekata i postrojenja, elaborati o rezervama, rudarski projekti, eksploatacije i registri).

Komentirajte prvi

New Report

Close