Prodajom neoperativne imovine smanjuju obveze i ‘bildaju’ bilancu

Autor: Suzana Varošanec , 07. veljača 2022. u 22:00
Foto: MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Jedini hrvatski proizvođač građevinskog materijala praktički neokrznut cjenovnim udarima.

Kad tvrtke posegnu za prodajom svoje non-core imovine, nerijetko to čine kad zvoni na uzbunu – pod izvanrednim pritiskom i u cilju stabilizacije poslovanja.

No, postoje i drugačiji, bitno pozitivniji pristupi kad su kompanije tako već duže orijetirane pa mehanizmom prodaje neprihodujuće imovine te iz dodatnih izvora generiranih pozitivnim poslovanjem kontinuirano ‘bildaju’ svoju bilancu.

Pravovremeno se to radi u cilju smanjenja duga i podizanja kreditnog rejtinga i boljeg boniteta. Pa i radi novih ulaganja. Samoborka, jedini hrvatski proizvođač građevinskog materijala, prepoznatljiva po tome što unutar grupacije kroz vlastitu proizvodnju obuhvaća sve potrebno za izgradnju objekata, upravo na opisani način bilježi novi nastavak započetog procesa razduživanja.

Uz jačanje pozicije na tržištu građevinskog materijala kroz uspješno operativno poslovanje, iz tvrtke poručuju da s optimizmom gledaju na daljnji rast.

Dobitna kombinacija 3 faktora
U situaciji kad je cijela građevinska industrija na udaru rasta različitih rashoda u poslovanju, ključni paramenti su troškovi prijevoza, materijala, energenata i radne snage, Upravi samoborske kompanije polazi za rukom da je tvrtka i dalje praktički neokrznuta te bez značajnijih negativnih učinaka na poslovanje.

Pitanje je kako u tome uspijeva, a ono što proizlazi jest da je u korporativnom upravljanju njihov pravi oslonac, danas dobitna kombinacija koja se sastoji od tri faktora. To je tržišna pozicija, cjenovna politika koju sukladno kretanjima definira Uprava i stalno usmjerenje na planu razvoja novih proizvoda.

20

milijuna kuna ukupna vrijednost nekretnina koje se stavljaju na prodaju

Za aktualne aktivnosti na planu prodaje neoperativne imovine, kako se pokazuje iz sfere onih s kojima tvrtka raspolaže već dugo jer ima tradiciju rada više od 115 godina, Samoborka je dobila suglasnost da se nekoliko nekretnina u cilju njihove prodaje oslobodi zaloga (trećeg i drugog prvenstvenog reda) radi daljnjeg smanjenja obveza.

Odluke su donesene na recentnoj skupštini imatelja obveznica samoborske kompanije. Nekretnine upisane kod Općinskog suda u Sisku, zemljišnoknjižni odjel Dvor, već su prodane za 1,8 milijuna eura, a za nekretnine upisane kod Općinskog suda u Novom Zagrebu, zk odjel Samobor, predstoji završna transkacija.

Trčak

U razdoblju koje slijedi očekujemo nastavak započetih procesa jačanja kreditnog rejtinga, daljnji rast temeljnog posla te jačanje odnosa s našim dugotrajnim partnerima.

U skladu s odredbama Prospekta obveznica uvrštenih na Zagrebačku burzu Samoborka je nastavila proces razduživanja, potvrđuje direktor tvrtke Tomislav Trčak.

Dodaje da je riječ o procesu koji je započeo još prije početka Covid pandemije i nastavlja se, a provodi se kako iz operativnih novčanih tokova koji proizlaze iz redovnog poslovanja, tako i iz prodaje neoperativne imovine, odnosno neprihodujućih nekretnina koje je poduzeće steklo kroz dugu poslovnu povijest.

115

godina poslovanja Samoborke koja u asortimanu obuhvaća sve potrebno za izgradnju objekata

“Cilj tog procesa je povećanje boniteta poduzeća i smanjenje financijskih troškova što, naravno, znači profitabilnije poslovanje u budućnosti. Cilj nam je fokusirati se na našu temeljnu djelatnost po kojoj smo prepoznatljivi na tržištu.

Odluke s posljednje Skupštine imatelja obveznica omogućuju nam da zaključimo ugovore o prodaji nekretnina u ukupnoj vrijednosti od približno 20 milijuna kuna u kojem će se iznosu posljedično smanjiti i naše obveze po dugoročnim zajmovima i sudužništvima te poboljšati omjeri zaduženosti”, kaže Trčak.

U niskom startu
Aktualno poslovno okruženje u kojem Samoborka danas djeluje vrlo je izazovno, kako navodi, i za cjelokupno gospodarstvo i za tvrtku.

“Međutim, pravovremenim pozicioniranjem i adekvatnom cjenovnom politikom kao i plasmanom novih proizvodnih linija zasad smo uspjeli izbjeći značajnije negativne utjecaje na poslovanje. U razdoblju koje slijedi očekujemo nastavak započetih procesa jačanja kreditnog rejtinga, daljnji rast temeljnog posla te jačanje odnosa s našim dugotrajnim partnerima”, navodi Trčak.

Tvrtka je s proizvodnim kapacitetima sprema odgovoriti na potrebe na planu protupotresne obnove, i može se reći da kao i drugi u niskom startu čekaju veliko zahuktavanje građevinske aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close