Pročitajte apel Varteksovog predsjednika Uprave

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2012. u 16:16
Zoran Košćec, Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Radnici Varteksa, koji su nezadovoljni neisplatom zaostalih plaća jutros odbili raditi poslijepodne su se razišli, a radnicima je prenijeto kako je krenula isplata plaća za rujan.

Radnici Varteksa, koji su nezadovoljni neisplatom zaostalih plaća jutros odbili raditi te su se okupili pred zgradom uprave u krugu tvornice, poslijepodne su se razišli, a radnicima je prenijeto kako je krenula isplata plaća za rujan, no traže isplatu i ostalih zaostataka.

Predsjednik Uprave Varteksa uputio je apel Vladi i resornim ministarstvima. Njegova poruka je sljedeća: „Neophodno je da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana kako bi tvrtka mogla nastaviti s radom“.

>>> Oko tisuću radnika Varteksa u štrajku, traže plaće

Njegov apel Vladi prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

U Varteksu je danas održan prosvjed radnika s obzirom na nezadovoljstvo pomakom u dinamici isplate plaća za rujan. Tim povodom obratio im se predsjednik Uprave Zoran Košćec kako bi ih informirao o tome da Uprava poduzima sve kako bi radnicima osigurala plaće za rujan, te da je isplata istih već počela. Ujedno ih je obavijestio i o aktualnoj situaciji vezano uz rješavanje problematike nelikvidnosti. Osim toga, predsjednik Uprave uputio je apel resornim ministarstvima i Vladi o nužnosti hitnog rješavanja predmetne problematike temeljem rješenja koja smo predložili, kako bi tvrtka  bila u mogućnosti nastaviti s radom.

„ Prije svega želim istaknuti da prosvjed razumijem, kao i ogorčenje radnika jer ogorčen sam i ja. Pregovori koje smo započeli prije gotovo tri godine s prošlom Vladom i za koje smo prijedlog rješavanja u potpunosti prilagodili zakonskim propisima koje je ista definirala, još uvijek traju. Također smo prijedlog i način rješavanja problema prilagodili i zakonskim propisima i mjerama koje je definirala aktualna Vlada. Prijedlogom smo nastojali zaokružiti rješenje po ukupnom dugovanju, dakle ne samo za Državu već i za ostale ključne vjerovnike te smo prijedlog rješenja revidirali i sukladno propisima koje je aktualna Vlada definirala. Želim istaknuti da su zadnjih nekoliko tjedana pregovori, kao i pokušaj pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja vrlo intenzivni, ali činjenica je ono što i ovaj današnji prosvjed i ogorčenje radnika pokazuju, da vremena više nema. Varteks u sljedećih nekoliko dana mora dobiti odgovor. Očekujemo da će rješenje biti usmjereno prema tome da tvrtka može nastaviti s radom. U situaciji koja je izuzetno teška, moramo pokušati naći rješenje kroz podršku i odgovornosti svih uključenih strana. Mi smo napravili sve što možemo i sad na temelju toga što smo predložili, čekamo odgovor. Problem je moguće riješiti jedino ako se u njegovo rješavanje uključe sve zainteresirane strane. Ovim putem apeliram na resorna ministarstva i Vladu da je neophodno da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana. “Vezano uz poslovno restrukturiranje tvrtke, predsjednik

Uprave izjavio je da se odvija usporeno s obzirom na to da je za isto također potrebna likvidnost, a u okviru rješenja koja nudimo postoji i rješenje za problem nelikvidnosti koji je prisutan u tvrtki. „Problem nelikvidnosti je ozbiljan, ali rješenje koje smo ponudili rješava i problem nelikvidnosti čime bi se omogućilo da se u potpunosti stabiliziraju poslovni procesi unutar tvrtke i dovrši restrukturiranje.“ Što se tiče isplate plaće za rujan, predsjednik Uprave istaknuo je da je dio u postupku rješavanja tijekom današnjeg dana, ali s obzirom na to koliko cijeli proces dogovaranja traje, sve je teže i ljudi su opravdano ogorčeni. „Vezano uz dinamiku isplate plaća za rujan, s isplatom smo već počeli te je isplaćena plaća radnicima pogona Gornja odjeća i radnicima pogona Proizvodnja odijela. Daljnja isplata plaća vršit će se prema postojećem rasporedu.“

Komentirajte prvi

New Report

Close