Privatizirati sve osim šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i prijevoza na otoke!

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2020. u 11:42
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Oprezno s europskim novcem.

Poslovna 2021. svakako će biti u znaku koronavirusa. Koliko će epidemiološke mjere usporiti razvoj gospodarstva teško je predvidjeti, a još teže i kako će se odraziti na zdravstvo, školstvo, kulturu i umjetnost. Vlada je proračun postavila tako da može pokriti sve troškove pa i pomoći gospodarstvu uz cca 8% deficita. Proteklih godina imali smo proračunski suficit, ali korona je promijenila put oporavka i vratila nas na problem deficita. Koliko će to trajati teško je reći, ali siguran sam da će ta situacija ubrzati reforme koje smo čekali.

Nužno je državnu imovinu hitno staviti u funkciju, privatizirati odmah sve osim Hrvatskih šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i brodskog prijevoza na otoke. Zabraniti županijama i općinama da otvaraju poduzeća, jer je to povratak u socijalizam – to se rješava davanjem koncesije privatnicima, koji su učinkovitiji i konkurentniji, a osim toga tu nema korupcije. Vlada treba nastaviti put prema rasterećenju gospodarstva, ali treba biti pažljiva s europskim novcem. Planira se puno investicija u infrastrukturu, a onda ju neće imati tko koristiti, jer će mladi bez otvaranja novih radnih mjesta otići u inozemstvo. Dakle, treba većinu novca koju dobijemo namijeniti otvaranju novih radnih mjesta, a onda dobro razmisliti koji su prioriteti na investicijama u infrastrukturu.

U Orbicu smo prva tri kvartala ove godine bili na planu. Određene i očekivane padove imali smo u turizmu (Orvas) i kozmetici (Orbico Beauty), ali oni neće utjecati na rezultate, ako se zbog epidemije ne uvede novi lockdown. Četvrti kvartal bit će vrlo važan za rezultate u ovoj godini. U idućoj godini ćemo nastaviti integraciju poduzeća u pojedinim zemljama te digitalizaciju koja je već daleko odmakla. Nastavljamo i s edukacijama zaposlenika, prvenstveno na temu rada u “novom normalnom”.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Onda bi uhljebi i mediokracija izgubili teren za štetočenje!

A s druge strane imamo ono što je nekadašnja ravnateljica IJF-a ( profesorica Ott)nazvala skrivenom privatizacijom…

Iskorištavaju se javne institucije i javna poduzeća za razvoj kvazipoduzetništva bez tržišnih odnosa

Ma i zdravstvo treba privatizirati !!!! Ne ide to baš sve tako, niti je privatizacija garant tržišnih odnosa…

Previše je subvencija, poticaja, javne nabave i regulative da bi privatizacija uopće bila garant tržišta….

Slažem se da treba zabraniti županijama i općinama osnivanje poduzeća, no vidjeti će Roglić da većinu toga nitko neće htjeti privatizirati ako ne dobije ili državne garancije ili sve što sam već nabrojao ( subvencije, poticaje, regulatorni poguranac,,,itd..itd)

New Report

Close