Privatizacija: Produljen rok za ponude za HPB i Croatia osiguranje

Autor: Ana Blašković, Božica Babić , 02. prosinac 2013. u 14:41
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja usko su se približile probijanju roka za planirani završetak u ovoj godini.

Privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja usko su se približile probijanju roka za planirani završetak u ovoj godini. Umjesto 2. prosinca, rok za podnošenje obvezujućih ponuda za HPB produljen je za tjedan dana na 9. prosinca. Kad je u pitanju državni osiguravatelj CO, odgoda je još dulja i potencijalnim kupcima rok za ponude odgođen je do 16. prosinca, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Iz Vlade zasad šute o razlozima probijanja rokova pa nije sigurno da li su u pitanju tek tehnikalije ili je zapelo nešto ozbiljnije. Naime, dubinsko snimanje obiju tvrtki također je bilo produljeno zbog velike količine detalja iz poslovanja koji su zahtijevali pojašnjenje.

Podsjetimo, u utrci za kupca HPB-a natječu se Erste banka i OTP. Erste je za 99,13 posto HPB-a ponudio 149,51 eura po dionici, ukupno 130,2 milijuna eura. Ponuda OTP-a došla je u rasponu od 92,2 do 118 milijuna eura, odnosno u rasponu od 105,84 do 135,46 eura po dionici.

Za Croatia osiguranje konkuriraju rovinjski Adris i poljski PZU. Domaći investitor kupio bi 41,8 posto ukupnog broja dionica za što je ponudio 104,5 milijuna eura uz dokapitalizaciju od 130 milijuna kuna. Poljaci bi kupili 50 posto dionica za što su Vladi ponudili 142,5 milijuna eura te 50 milijuna eura dokapitalizacije.

Poslovni dnevnik doznaje tek da će se odluka o ponudama donijeti u ovoj godini. U kuloarima se neslužbeni rok za odluku o vlasniku HPB-a, odnosno potpisivanje ugovora i dalje spominje 17. prosinca. Ako je suditi po rebalansu proračuna, izvjesno je tek da Vlada računa na novac od privatizacije u ovoj godini.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nažalost SDP zna da je propao na slijeećim izborima.
A kako im Hrvatska nika nije bila draga, sada počinje njeno metodičko sakaćenje i uništavanje.
P.S.
HDZ je to ISTO radio iz koristoljublja a ovi iz ideologije…

New Report

Close