Radnicima duguje 8 milijuna kuna tražbina i nudi nagodbu

Autor: Suzana Varošanec , 15. listopad 2018. u 07:49
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Pitanje je tko će obavljati poslove nakon što se sve obveze blokirane tvrtke kojoj prijeti stečaj prebace na drugu, jer u obje tvrtke je sad jedva šezdesetak radnika.

Za oko 100 bivših radnika koji blokiraju bivšeg poslodavca tvrtku Hidroelektra niskogradnja s oko 8 milijuna kuna tražbina, doznajemo, Uprava priprema ponudu nagodbi kroz solemnizaciju, što je rješenje, ako ga prihvate, kojim bi račun odblokirali.

Predviđa se navodno isplata polovice iznosa duga na 24 rate, s tim da bi neisplata jedne dospjele rate odvela tvrtku u blokadu.  Hidroelektra niskogradnja s druge strane planira nastavak poslovanja pod imenom jednog od svojih povezanih društava: riječ je o tvrtki Hidroelektra mehanizacija kojoj se kane pripojiti.  

Veliki posao u Rumunjskoj
Ta je odluka donesena prošlog četvrtka na izvanrednoj skupštini Hidroelektre niskogradnje, što formalno znači da se na Hidroelektru mehanizaciju prenosi cjelokupna imovina, kao i obveze matične tvrtke. S obzirom na predstečajne vjerovnike s kojima je sklopljena predstečajna nagodba, sama statusna promjena po automatizmu ne predstavlja prijetnju povećanih rizika, između ostalog i zato što se pripaja blokirani subjekt kojem prijeti stečaj, dok tvrtka kojoj se pripajaju nije u blokadi i preko nje se mogu boriti za nove poslove iz kojih će vraćati dugove.

 

24 rate

toliko bi tvrtka otplaćivala 4 milijuna kuna duga radnicima

Zanimljivo je pritom pitanje tko će te poslove odraditi, odnosno postoji li mogućnost preprodaje posla. Hidroelektra kao brend u cestogradnji sve do krize imala je više od 2000 radnika, no danas ih zapošljava 30, a slična je razina radnika u tvrtki kojoj se pripajaju tri godine nakon što su je osnovali. Kako su tvrtke danas povezane i preko uprave – predsjednica Uprave Hidroelektre niskogradnje Mariyan Tkach ujedno je i direktorica Hidroelektre mehanizacije, nagađa se da vlasnici žele brzo dobiti novu i čistu tvrtku, ali s potrebnim referencama za jedan veliki posao u Rumunjskoj. 

Dokaz nereguliranog tržišta
U tom smislu znakovite su i statusne promjene Hidroelektre mehanizacije jer je nedavno preoblikovana u dioničko društvo, a potom i dokapitalizirana (temeljni kapital iznosi 200 tisuća kuna).

Dug Hidroelektre prema bivšim radnicima iznosi oko 17 milijuna kuna (prema sadašnjima nije tako velik), a još ih oko 200 vodi sudske postupke. Oni koji su ih već dobili te imaju ovršne isprave krenuli su u prisilnu naplatu odmah nakon pravomoćnosti predstečajne nagodbe, što je slučaj viđen kod splitskog Konstruktora.

Tvrtka u blokadi koja radi statusne promjene u zadnji čas potvrda je nereguliranog tržišta, smatraju u Sindikatu graditeljstva Hrvatske gdje još navode da traže sastanak s Upravom u vezi pripajanja i namirenja dospjelih potraživanja bivših i sadašnjih radnika, a  izražavaju i bojazan da će radnici ponovo biti izigrani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close